Ficatul gras, boala oamenilor sedentari. Steatoza hepatică se tratează prin schimbarea stilului de viață

Data publicării:
steatoza

Conform statisticilor, aproape 20% dintre români suferă de steatoză hepatică. Mulți ani, această afecțiune a fost acociată consumului excesiv de alcool, însă tot mai mulți români care nu obișnuiesc să bea sunt diagnosticați cu această afecțiune.

Conf. dr. Liana Gheorghe, şeful Secţiei III a Departamentului de Gastroenterologie a Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic a Institutului Fundeni spune care este explicația: „Mesele hipercalorice, bogate în grăsimi, în dulciuri rafinate, mai multe mese decât ar fi nevoie, pentru că oamenii au și pofte. De multe ori mâncăm nu ca să ne satisfacem senzația de foame, ci pentru că organoleptic miroase bine, arată bine, suntem într-o companie specială, sunt oameni care mănâncă și beau din motive sociale”.

Pe lângă faptul că mănâncă mult, românii fac prea puțină mișcare. Iar excesul caloric se acumulează nu doar sub formă de grăsime inestetică, ci și pe ficat.

Medicamentele care tratează steatoza hepatică sunt nenumărate, însă nu sunt prima recomandare a medicilor.

„Cel mai la țintă în tratamentul acestei afecțiuni sunt două lucruri socotite banale de toată lumea, dar atât de operative în această situație: exercițiul fizic și scăderea în greutate. Oamenii diabetici, hipertensivi, supraponderali, cu steatohepatită, dislipidemie, care reușesc să piardă progresiv în greutate scapă de diabet, controlează bine curba ponderală, își normalizează grasimile în sânge și, încet-încet, mobilizează și grăsimile din ficat”, mai spune medicul Liana Gheorghe.

Din păcate, în 80% dintre cazuri, steatoza hepatică nu dă niciun simptom. De aceea este foarte important să vă faceti o dată pe an analizele de sânge și o ecografie abdominală. Netratată, această boală poate duce la cancer hepatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri