Fonduri de trei ori mai mici pentru tratamentul bebelușilor în stare gravă

Data publicării:
mana bebelus

Într-un incubator din secţia de terapie intensivă de la Maternitatea Cantacuzino din Bucureşti este îngrijit un bebeluş de doar 700 de grame. Când s-a născut, acum o lună şi jumătate, cântărea şi mai puţin. Va mai rămâne multă vreme sub aceeaşi cupolă de plastic şi sub atenta supraveghere a doctorilor. Pentru îngrijirea lui este nevoie de mulţi bani.

„Un copil mai mare ca acesta, de 1.000 de grame, care a stat într-o maternitate privată două luni de zile a costat 15.000 de euro”, afirmă dr. Adrian Crăciun-şeful secţiei de neonatologie de la Spitalul Cantacuzino.

Dar în conturile spitalului, în dreptul Programului de îngrijire a nou-născuţilor din secţia de terapie intensivă, mai sunt doar 2.500 de euro care ar trebui să ajungă până în martie 2015. Totul porneşte de la fonduruile insuficiente pe care le-a dat Ministerul Sănătăţii - de trei ori mai puţini bani în 2014 faţă de 2013.

Acum, medicii reuşesc să se descurce doar pentru că au fost precauţi şi au cumpărat materiale sanitare când aveau destule fonduri. Nu este de mirare că în România este cea mai mare rată a mortalităţii infantile din Uniunea Europeană. 1.800 de copii nu ajung să împlinească un an.

„Există riscul ca nevând cele necesare, cadrele medicale să nu poată să salveze nişte vieţi. Există riscul de viaţă şi de moarte”, declară Gabriela Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Copiii.

Ministerul Sănătăţii promite, din nou, că la rectificarea bugetară de la finalul acestei luni vor fi daţi banii necesari.

„Am aflat şi eu azi de dimineaţă din presă de situaţia din spitale sau că au epuizat bugetul şi cu siguranţă situaţia aceasta va fi remediată săptămâna viitoare”, susține Mihaela Bardoş, directorul Direcţiei Programe din Ministerul Sănătăţii.

Oficialii Ministerului nu au putut preciza şi câţi bani vor primi secţiile de terapie intrensivă pentru bebeluşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri