Fumătorii fac scrum bugetul Sănătăţii. 500.000 de români ajung anual la medic din cauza tutunului

Data publicării:
tigara tigari fumatori

Patru milioane de români fumează anual 1,3 miliarde de pachete de ţigări, arată cifrele oficiale. Şi tot în fiecare an, 500.000 dintrei ei trec pragul cabinetelor medicale sau al spitalelor ca să trateze bolile provocate de viciu.

Boli cardiovasculare, boli respiratorii, în primul rând, BPOC, cancer pulmonar”, spune epidemiologul Miron Bogdan.

În fiecare oră, cinci români mor din cauza bolilor provocate de fumat. Mai mult, cazurile de cancer pulmonar au crescut cu 30% în rândul bărbaţilor şi s-au dublat la femei, numai în ultimii zece ani. Cei mai mulţi dintre fumători nu ţin însă cont de riscuri.

Sistemul sanitar românesc a trebuit să plătească 110 milioane de lei în anul 2012 pentru tratarea bolilor provocate de tutun”, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu.

Specialiştii spun că banii proveniţi din taxele pe tutun ar trebui să meargă şi în programe anti-fumat.

Sunt persoane care pot renunța la fumat, dacă nu este dependența foarte avansată, prin consiliere psihologică, uneori prin sprijinul familiei şi al comunităţii”, spune Teodora Ciolompea, expert în sănătate publică.

Fumătorii vor avea oricum viaţă grea. Uniunea Europeană obligă producătorii ca până în 2016 să nu mai fabrice ţigări aromate şi „slim”, iar pachetele trebuie acoperite în proporţie de 65% cu mesaje de avertizare asupra riscurilor la care se expun fumătorii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri