Gesturi care pot salva copiii. Părinții pot face cursuri de prim ajutor

Data publicării:
2803gesturi 20copii-57345

Invitată la Digimatinal, doctorul Beata Acs, medic specialist pediatru la Medicover, a prezentat câteva reguli de care trebuie ținut cont în asemenea situații.

„Cel mai important e să ne păstrăm calmul și să știm cum manevrăm copilul. Dacă este vorba despre un sugar și, din întâmplare i-a ajuns o bucată de banană sau mâncare în cavitatea bucală, părintele trebuie să se așeze, în primul rând, să țină copilul bine în brațe, să se uite în gură și să vadă dacă este ceva acolo. Este foarte important dacă nu se vede nimic în cavitatea bucală, dar copilul prezintă semne de obstrucție a căilor respiratorii, nu plânge, nu are voce, se înroșește la față, după care devine mai albastru, se cianozează, părintele trebuie să-l întoarcă pe copil pe brațul celălalt, iar cu podul palmei face cinci lovituri pe spatele acestuia. Apoi, cu două degete, face cinci comprese sternale”, a precizat medicul.

Cele cinci lovituri și cele cinci comprese trebuie repetate minimum de trei ori, după care trebuie sunat la 112, indiferent de rezultatul manevrelor. O obstrucție a căilor respiratorii este o urgență medicală.

„În cazul în care nu reușim, trecem la etapa următoare, de a acorda prim ajutor mai avansat, adică ventilație. De obicei, statisticile arată că o manevră corect făcută eliberează căile respiratorii și copiii scapă de acel obiect inhalat”, a mai spus medicul pediatru Beata Acs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri