Hepatita A, din ce în ce mai agresivă. România înregistrează de patru ori mai multe îmbolnăviri decât restul ţărilor UE

Data publicării:
hepatita A

El a stat un pic de-o parte, vreo doi-trei ani de zile, nu prea s-a auzit de el. Acum, de un an de zile, el a reînceput să reapară în circulaţie şi avem cazuri, iar cazurile pe care le avem acum sunt cu niveluri ale transaminazelor de ordinul miilor, ceea ce înseamnă că afectarea ficatului este una intensă”, a spus Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş.

Cei mai afectaţi sunt copiii cu vârste între 5 şi 14 ani. Ca să îi protejeze, părinţii trebuie să cumpere vaccinul, pentru că statul nu îl oferă gratuit.

„Oricine se poate vaccina împotriva hepatitei A. Este recomandabil ca acest lucru să se facă la copii pentru că, din cauza circulaţiei destul de intense a virusului, riscul de infecţie creşte pe măsură ce copilul avansează în viaţă”, a precizat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Medicii spun că prevenţia cea mai bună se face cu apă şi săpun. „A doua regulă esenţială este cea de utilizare a grupului sanitar. Altfel spus, te-ai sters cu mâna dreaptă deschizi robinetul cu mâna stângă, dacă eşti stângaci şi te-ai şters cu stânga atunci obligatoriu deschizi cu dreapta”, a mai spus Adrian Streinu Cercel.

În România apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare de vreme ce în 80 la sută din cazuri nu apare niciun fel de simptom.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri