În Marea Britanie au fost autorizate grefele de uter

Data publicării:
medici operatie doctori - GettyImages - 71205641-1

 

 FOTO: Gulliver/Getty Images

Doctorul Richard Smith, care conduce echipa, speră să urmeze astfel exemplul Suediei, țară în care o femeie a născut anul trecut după ce a fost supusă unei grefe de uter. "Fără îndoială transplantul este o opțiune viabilă pentru aceste femei care nu au altfel nicio șansă să își poarte propriul copil", arată el într-un comunicat.

Womb Transplant UK afirmă că a primit câteva sute de cereri din partea unor candidate la acest tip de grefă, dar vor fi reținute numai zece, în funcție de criterii foarte stricte: să aibă între 25 și 38 de ani, să fie angajate într-o relație de cuplu stabilă și să fie sănătoase.

Înainte de începutul testelor, embrionii vor fi formați in vitro și apoi congelați. Femeile vor fi supuse ulterior unei operații care va dura circa șase ore și în cursul căreia vor primi transplantul. Ele vor urma timp de un an un tratament medical pentru a evita respingerea grefei. În cele din urmă vor fi inseminate, iar copiii vor fi aduși pe lume prin cezariană pentru ca uterul mamelor să nu fie supus stresului nașterii. Organele vor proveni de la donatoare în stare de moarte cerebrală, însă menținute în viață, precizează dr Smith. "Prelevarea organelor este o intervenție mai grea decât transplantul și nu vrem să facem această operație unei donatoare care trăiește", adaugă el.

La șase luni după ce vor naște, fiecărei femei i se va propune o nouă sarcină. În caz de refuz, medicii vor efectua o histerectomie pentru a reduce riscurile legate de tratamentele medicale.

În funcție de rezultate, primul bebeluș britanic conceput în acest fel s-ar putea naște la sfârșitul lui 2017 sau la începutul lui 2018. Potrivit Womb Transplant UK, circa o femeie din 5.000 se naște fără uter în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri