În România nu există o statistică oficială a copiilor bolnavi de cancer. Mai multe ONG-uri au realizat una

Data publicării:
cancer copii

Peste o mie şase sute de copii au fost diagnosticaţi cu cancer în ultimii cinci ani în România. Leucemiile şi tumorile cerebrale sunt cele mai frecvente. Şi mai dureros, încep să chinuie copiii de la vârste mici.

Școlarii reprezintă grupa de vârsta cu cele mai multe cazuri și băieții sunt mai frecvent afectaţi decât fetele la grupa de vârstă 1-14 ani”, spune conf. dr. Monica Dragomir, preşedintele Societăţii Române de Hemato-Oncologie Pediatrică.

Informaţiile zguduitoare apar în primul Registru Naţional al Cancerelor la Copil realizat vreodată în România. Raportul unei organizaţii neguvernamentale arată că sunt tot mai multe situaţiile în care boala este depistată în stadii terminale. În asemenea cazuri, majoritatea micilor pacienţi se sting la un an după diagnosticare. Dacă trec de acest prag şi de următorii patru ani, rata de supravieţuire este 70 la sută, cu nouă procente mai mică decât media europeană.

Rata mare a mortalităţii este efectul letal al problemelor din sistemul medical: diagnosticarea târzie, tratamentul întrerupt de lipsa aparaturii sau a citostaticelor şi lipsa de personal.

Mi-a plecat o asistentă la 1 februarie. Plângând. Peste trei zile pleacă o infirmieră în Spania. Să culeagă căpşuni ca să poată să îşi pună curent electric. Sunt date reale. Nu avem cu cine lucra”, spune conf. dr. Monica Dragomir.

Numărul pacienţilor şi al specialiştilor reprezintă o necunoscută pentru Ministerul Sănătăţii. România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu are registru naţional pentru boli rare sau cronice, extrem de util pentru prevenirea şi tratarea afecţiunilor. Pe scurt, ar putea salva vieţi.

În principiu, cu 5.000 de euro pe an acest registru ar putea să fie menţinut şi practic să aibă date de mare încredere”, a explicat conf. dr. Mihaela Bucurenci, coordonatorul de proiect.

Registrul Cancerelor la Copil a fost realizat de organizaţii neguvernamentale cu bani europeni şi sponsorizări. De anul viitor, fondurile sunt sub semnul întrebării.

Ministerul Sănătăţii nu şi-a manifestat intenţia până acum intenţia de a-l prelua şi finanţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri