Îndulcitorii, alternativă sănătoasă sau periculoasă? Părerea nutriționistului

Data publicării:
ceai zahar - getty

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Fructoza

Conținută în mod natural de fructe, fructoza poate fi găsită în comerț sub forma unei pudre albe. Însă, problema este că acest îndulcitor este rafinat și este lipsit de nutrienții și fibrele din fructe. Dacă inițial se credea că este sănătoasă pentru organism, ultimele studii au arătat că fructoza poate stimula apetitul și duce la creșterea în greutate. De asemenea, s-a dovedit că afectează producerea unor hormoni precum leptina, care are rolul de a transmite creierului un semnal când ai mâncat suficient, și crește nivelul de grelină, hormon care crește apetitul.

„Nu aș folosi fructoza ca îndulcitor. Dacă este conținută în mod natural de fructe, este în regulă, însă nu aș cumpăra-o sub formă de pudră pentru a o adăuga în mâncare,spune dr. Glenville.

Siropul de agave

Este extras dintr-o plantă găsită în Mexic, fiind obținut în mod tradițional prin fierbere. Din păcate, pentru a reduce costurile și pentru a fi produs în cantități mari, siropul de agave este obținut dintr-un praf din radăcină, iar produsul final este fructoză rafinată.

„Nu recomand consumarea siropului de agave pentru că există riscul să conțină fructoză până la 90%, și nu cunosc nicio metodă de a face diferența între siropul obținut în mod tradițional și cel produs în masă,” spune nutriționistul.

Mierea

Deși este un îndulcitopr natural, trebuie consumat cu moderație. Mierea este o combinație de glucoză și fructoză, așa că este absorbită rapid în sânge. Din acest motiv, nu este recomandată dacă încerci să slăbești sau să controlezi nivelul de zahăr din sânge.

„Nu este îndulcitorul ideal pentru că poate crește nivelul de glucoză din sânge rapid. Dacă alegi să consumi miere, optează pentru cea organică și încearcă să o folosești cu moderație, recomandă specialistul.

Melasa

Este un îndulcitor din trestie de zahăr sau sfeclă, obținut în procesul de extracție al zahărului. Este o sursă bună de vitamina B6, potasiu și magneziu.
„Nu se numără printre îndulcitorii pe care i-am încercat, având în vedere că este un produs obținut în timpul extragerii zahărului și, ca rezultat, poate avea un conținut ridicat de pesticide și alte chimicale folosite în timpul cultivării și procesării. De asemenea, are un gust foarte pronunțat,spune dr. Glenville.

Xylitol

Poate fi găsit sub forma unei pudre albe și este considerat a fi natural pentru că este conținut de plante. Are un conținut scăzut de calorii și nu are nevoie de insulină pentru a fi metabolizat în organism, fiind un bun îndulcitor pentru diabetici. De asemenea, este benefic și pentru sănătatea dinților, protejând împotriva cariilor. Printre efectele secundare se numără diareea și balonarea.

Nu aș folosi xylitolul pentru că obținerea lui necesită prea multă procesare și astfel nu poate fi considerat un produs natural,este părerea nutriționistului.

Sorbitol

Ca și xylitolul, sorbitolul este folosit de diabetici pentru că nu necesită insulină pentru a fi metabolizat. Este obținut din sirop de porumb. Ca și alți înlocuitori, gradul de procesare este ridicat. Are efecte adverse similare cu xylitolul.

„Nu îl recomand din cauza efectelor negative pe care le are asupra sistemului digestiv și pentru că este un îndulcitor procesat,explică nutriționistul.

Sirop de arțar

Este obținut din seva arțarului și conține numeroși nutrienți, cu efect antioxidant și antiinflamator. Este o bună sursă de zinc și magneziu și oferă de 15 ori mai mult calciu decât mierea.

„Folosesc siropul de arțar ca îndulcitor natural și întotdeauna optez pentru cel organic. Îl folosesc la prăjituri și îl presar peste biscuiți, oferindu-le o culoare arămie,spune dr. Glenville.

Sirop de orez brun

„Eu folosesc siropul de orez brun organic ca îndulcitor. Poate schimba ușor textura produselor coapte, întărindu-le,spune nutriționistul.

Zahăr de palmier

Are un indice glicemic mic, fiind ideal pentru persoanele care vor să slăbească. Florile de palmier sunt presate pentru a produce sucul, care este apoi fiert și lăsat să se cristalizeze.

„Un bun îndulcitor natural și o alternativă bună la zahăr. Poate fi folosit atât la gătit, cât în băuturi,spune nutriționistul.

Zahăr de cocos

Poate fi găsit atât sub formă lichidă, cât și cristale. Ca și zahărul de palmier, zahărul de cocos este bogat în vitaminele B, magneziu, calciu, potasiu, zinc, antioxidanți. De asemenea, conține și inulină, care este un prebiotic.

„Nu am folosit zahărul de cocos, însă cred că are același gust ca zahărul brun și trebuie folosit la fel. Recomand folosirea zahărului de cocos organic,” spune specialistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri