Îndulcitorii artificiali, un pericol dovedit

Data publicării:
ZAHAR

Aspartamul, zaharina şi sucraloza sunt, în prezent, substanţele cel mai des folosite pentru a substitui zahărul din alimentaţie. Medicii israelieni susţin însă într-un sudiu publicat în revista Nature că îndulcitorii duc la creşterea glicemiei şi implicit la kilograme în plus, la numai o săptămână după ce au fost introduşi în alimentaţie. Şi specialiştii din România consideră că folosirea în cantităţi mari a îndulcitorilor poate duce la îngrăşare sau chiar la dezvoltarea unor afecţiuni, precum diabetul.

Simpla înlocuire a zahărului cu un îndulcitor hipercaloric poate să nu fie răspunsul la controlul alimentar, la controlul creşterii în greutate sau mai mult decât atât la scăderea în greutate, însă şi în ceea ce priveşte utilizarea acestor îndulcitori hipocalorici există nişte limite ale cantităţilor pe care oameni le pot consuma fără ca sănătatea lor să fie pusă în pericol”, a declarat Şerban Damian, medic nutriţionist.

Mulţi români spun că evită să folosească îndulcitorii. „Ne-am documentat în privinţa lor şi nu sunt aşa de sănătoşi şi de aceea renunţăm la ei”.

Alternativa zahărului și a îndulcitorilor artificiali, conform medicilor, este fructoza. Aceștia ne recomandă să tratăm nevoia de dulce prin fructe. Astfel, ţinem în frâu atât glicemia, cât şi colesterolul.

„Fructoza se găseşte ca dominant îndulcitor în miere. Cafeaua poate fi băută şi fără nimic, iar asta ar fi ideal, dar dacă vrem s-o îndulcim totuşi cu ceva.. cu miere ar fi ideal. Este un produs natural, ce deţine această fructoză pe care albina o ia din fructe”, a explicat Mircea Diculescu, medic gastroenterolog. În România, unul din trei români este supraponderal şi unul din patru este obez.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri