Infarctul de miocard la tineri. Măsuri de prim ajutor

Data publicării:
infarct

Înţepăturile dese în piept pot fi semnul unui infarct miocardic, afecţiune care apare din ce în ce mai des la tineri. Cum putem preveni infarctul şi cât de important este să mergem de urgenţă la medic, încă de la primele semne, aflăm de la prof. dr. Corneliu Zeană, medic cardiolog.

"Întâlnim tot mai des infarct de miocard la tineri, în special la bărbații tineri. Cauzele sunt multiple: hipertensiunea arterială, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, însă în spatele tuturor acestor cauze stă stresul, iar noi, românii, nu știm să ne apărăm de stres.

Pentru prevenire ar trebui să nu fumăm, să nu ne supărăm, să ne controlăm valorile tensiunii arteriale, să măsurăm nivelul colesterolului și să facem cât mai multă mișcare. 

Simptomul major ar fi o durere cumplită, însă există infarcturi de miocard și fără durere, mai ales la diabetici, la vârstnici, ei simt o oboseală, o vlăguire, nu mai fac față la câțiva pași, gâfâie, transpiră, semn că s-a întâmplat ceva cu inima lor.

În cazul unui infarct miocardic, pacientul trebuie liniștit și dacă bolnavul este cardiac cunoscut, să ia o Nitroglicerină sub limbă, asta e o măsură de urgență. Trebuie asistat de cineva care să știe să facă o măsură de resuscitare.

Mortalitatea în infarct este în primul rând, în prima oră. Au trecut primele 24 de ore, de regulă, scapi."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri