Infecțiile respiratorii și complicațiile la care pot duce

Data publicării:
medic magdalena ciobanu

Netratate la timp, infecțiile respiratorii pot duce la distrugerea ireversibilă a peretelui bronșic. Se recomandă o alimentaţie corectă și renunţarea la fumat. Boala se manifestă prin tuse puternică şi expectoraţie abundentă, spune Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog și coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”.

Bronșiectaziile sunt niste dilatații ale peretilor bronșici în care se acumulează mucus și, din acest motiv, se pot produce infecții respiratorii de tip bronșite, traheite, mult mai frecvent decât în mod obișnuit.

„Aceste dilatații ale peretelui bronșic apar cel mai frecvent în urma unor infecții respiratorii repetate și incorect sau deloc tratate. Aceste boli apar mai ales la persoanele care au infecții respiratorii frecvente, care una-două răcesc, care în fiecare an au un episod de gripă, tușesc, expectorează, iau antibiotice după ureche și care au și o condiție care le scade imunitatea”, spune medicul Magdalena Ciobanu.

Medicul mai spune că fumătorii sunt foarte predispuși la a face această boală, care nu omoară omul, dar îi scade calitatea vieții. „Nu e plăcut să tot tușești, să expectorezi, în fiecare an să faci o cură de antibiotice. Cel mai important factor de apariție al bronșiectaziilor este tratamentul incorect și autoadministrat”, mai spune ea.

„Tratamentul radical, adică excluderea unei părți din plămân, nu este indicată decât în anumite condiții foarte stricte, când pacientul are episoade infecțioase frecvente și când bronșiectaziile sunt limitate. Însă de cele mai multe ori tratamentul e conservator: tratament antibiotic, dar recomandat de medic, nu luat după ureche, împreună cu un regim de viață care să mențină sistemul imunitar cât mai bun. Fără fumat, o alimentație corectă, un ritm de viață cât mai normal”, spune doctor Magdalena Ciobanu.

Medicul precizează că bronșiectazia poate fi prevenită prin tratarea corectă a infecțiilor respiratorii și prin administrarea unui vaccin pneumococic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri