Institutul Cantacuzino: Carnea de pui şi brânza de vaci de la Brădet nu au fost sursa îmbolnăvirii copiilor cu SHU

Data publicării:
branza lactate bradet FB-1

Foto: Facebook / Lactate Bradet

Au fost analizate probele recoltate de la trei copii din zone diferite, respectiv Argeş, Sibiu şi Bacău. Tulpina este E-coli O26, dar diferă, de exemplu, chiar şi ca amprentă genetică. Aşadar, tulpinile diferă între ele, nefiind indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective”, a explicat Ionel Adrian rezultatele analizelor făcute de Institutul Cantacuzino, conform news.ro.

Tulpinile sunt diferite şi la probele recoltate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti din branza de vaci de la fabrica Lactate Bădet şi din carnea de pui.

„Probele recoltate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, din brânza de la Bădet şi carnea de pui, confimă inexistenţa datelor epidemiologie sugestive care să ateste că aceste alimente ar fi fost consumte de către unii copii. Concluzia este că profilul genetic al tulpinilor identificate la copii şi cele din brânza de Bărdet şi carnea de pui sunt diferite. Aşa cum spuneam, diferite sunt şi profilele genetice ale tulpinilor identificate în probele recoltate de la copii”, a mai spus managerul Institutului Cantacuzino.

Aceste rezultatele sunt transmise Institutului Naţional de Sănătate Publică Bucureşti şi Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dar şi Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, implicat în cercetarea privind cazurile de SHU la copii.

Din 29 ianuarie până în 10 februarie au fost transferaţi la Spitalul Marie Curie” din Bucureşti 12 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic-uremic. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Alţi copii au ajuns la Marie Curie”, după transferul de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde au fost trataţi pentru infecţii digestive, dar starea lor s-a agravat şi, din cauza sindromului hemolitic-uremic, au avut nevoie de dializă şi unii de intubare şi ventilare mecanică.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţa, pe 29 februarie, că bacteria E.coli a fost găsită de către inspectorii sanitar-veterinari în probe de carne de pui dintr-o gospodărie din Bacău şi în brânză de vaci fabricată de o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş.

Ulterior, ANSVSA arăta că nu există o legătură directă de cauzalitate între brânza de vaci din lotul produs în data de 22.02.2016 şi îmbolnăvirile copiilor diagnosticaţi cu SHU. Procesul de pasteurizare a laptelui materie primă asigură distrugerea bacteriilor din grupul Escherichia Coli (inclusiv O 26), iar produsele rezultate sunt sigure pentru consum.

În ceea ce priveşte proba pozitivă depistată la carnea de pasăre din judeţul Bacău, ANSVSA arăta că tratarea termică corespunzătoare şi respectarea normelor de igienă împiedică transmiterea bacteriilor din grupul Escherichia Coli.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri