Institutul Cantacuzino reia producția de vaccin

Data publicării:
institutul cantacuzino 1

Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Repornirea producţiei va avea loc anul viitor, fără să mai fie nevoie de reacreditare în acest sens. Banii alocaţi de guvern vor intra în conturile instituţiei în aproximativ patru săptămâni.

În total, institutul primeşte 10 milioane de euro. Suma ar trebui să ajungă pentru plata datoriilor către furnizori şi a salariilor până la finalul anului, pentru cei 435 de angajaţi.

Săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino, aflat în pragul falimentului, a devenit instituţie de interes strategic naţional. Structura se va numi „Institutul Naţional de Cercetare” şi va funcţiona cu personalul şi patrimoniul existent, prevede ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern.

În ultima perioadă, angajaţii institutului au primit salariul minim pe economie. Din acest motiv, 10 cercetători au demisionat în ultima lună. Acum, conducerea speră că salariile vor reveni la normal.

Problemele Institutului Cantacuzino au început în 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor. Unele programe naţionale de imunizare au fost blocate, atunci, timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe seruri. În octombrie 2014, Institutul Cantacuzino a trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri