Intervenție care salvează vieți, nedecontată de stat

Data publicării:
chirurgi sala de operatie - GettyImages - 10 iulie 2015
FOTO: Guliver/ Getty Images

Diana Constantinescu este printre puţinii pacienţi care a beneficiat de procedura HIPEC. Când a fost diagnosticată cu tumori la nivelul abdomenului, singura şansă de supravieţuire a fost intervenţia chirurgicală prin această metodă. Să găsească cei şapte mii de euro necesari a fost cumplit de greu.

Cu toate că e un efort financiar foarte mare pentru un om obişnuit, totuşi oamenii ar trebui să ştie că există această posibilitate”, spune Diana Constantinescu.

Intervenţia presupune îndepărtarea chirurgicală a tumorilor, urmată de un tratament cu citostatice încălzite la 41-42 de grade Celsius, care acţionează direct asupra zonei operate, prin tuburi sterile montate în abdomen.

Profesorul Frederic Ris - Hopitaux Universitaires de Geneve din Elveţia, explică: „Asta ne permite nouă ca ceea ce nu vedem cu ochiul liber să distrugem prin chimioterapie şi căldură. Pacientul poate să trăiască încă cinci ani după operaţie, în 60% dintre cazuri.”

România este poate unica ţară din Europa care face acest tip de intervenţii, dar care nu sunt decontate de către Casa de Asigurări, sau sunt decontate la costul mediu al intervenţiilor”, spune Bogdan Moldovan, medic chirurg.

În Italia, de exemplu, sistemul sanitar de stat decontează parţial astfel de operaţii. Aproape jumătate dintre pacienţii din peninsulă care apelează la această variantă sunt incluşi în programe ce rambursează costurile procedurii.

Procedura medicală HIPEC a apărut în anii '90 în America, după care s-a dezvoltat în Japonia şi Europa. În Statele Unite, Australia şi Japonia, costurile sunt suportate de stat. În România, intervenţia se face la un singur spital de stat, la Cluj-Napoca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri