Întrunire de urgenţă din cauza bolii limbii albastre. Dacă va fi nevoie, se va apela la Fondul de rezervă bugetară

Data publicării:
vaci-1

 

„Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o Hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităților respective.

În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014”, potrivit unui comunicat al MAI.

Gabriel Oprea a cerut specialiștilor prezenți la ședință să se asigure că populația este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și referitor la specificul bolii.

Specialiştii ANSVSA vor realiza posibilele scenarii de evoluţie a bolii şi vor propune măsurile ulterioare, necesar a fi luate în funcţie de această evoluţie.

Prefectura Județului Buzău a dispus deja restricţii de circulație a bovinelor și ovinelor din localitățile în care boala a fost confirmată prin buletine de analiză și interzicerea târgurilor de animale.

Totodată, sub coordonarea specialiștilor ANSVSA a informat primăriile și fermele crescătoare de animale pentru luarea unor prime măsuri de prevenire a răspândirii bolii, izolarea animalelor bolnave, colectarea de date pentru ancheta epidemiologică și inventarierea tuturor exploatațiilor din regiunea afectată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri