Istoria spitalului din Săcele: modernizat în 2007 cu 1,5 milioane de euro, închis în 2011

Data publicării:
spital sacele

Un milion şi jumătate de euro a costat, în 2007, reabilitarea şi dotarea cu aparatură modernă a Spitalului din Săcele. Unitatea avea 80 de paturi, cantină, farmacie proprie şi săli de joacă pentru copii. De toate a început să se aleagă praful, la propriu, după ce spitalul a fost închis în martie 2011.

Tot ce s-a făcut în 2007 aici, de la reabilitarea clădirii, la dotarea unităţii cu echipamente noi, performante, se duce pe apa sâmbetei. Autorizaţiile de funcţionare ale aparatelor au expirat de mult astfel că, pentru majoritatea, repunerea în funcţiune ar costa mai mult decât valoarea pe care o au la această oră.

Mai dureros este că cei aproape 40.000 de oameni care trăiesc din Săcele trebuie să meargă mai mult de 10 kilometri, de fiecare dată când au probleme de sănătate.

În 2012, primăria din Săcele a obţinut în instanţă permisiunea de a redeschide spitalul. Era nevoie însă, mai întâi, ca primăria să plătească pentru igienizare şi să obţină din nou toate avizele de care era nevoie.

Apoi, se punea problema unei noi reabilitări şi a costurilor de întreţinere. Consiliul Judeţean Braşov a precizat că nu poate contribui decât cu 71.000 de lei. Nici măcar aceşti bani nu au ajuns la autorităţile locale.

În noiembrie, înainte de alegerile prezidenţiale, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a vizitat spitalul din Săcele. A certat primăria că nu a redeschis unitatea, iar când a aflat de problema banilor a dat asigurări că totul se va rezolva..

Niciun leu din conturile Casei de Asigurări de Sănătate nu va fi alocat însă, prea curând, pentru redeschiderea spitalului din Săcele.

În aşteptarea îndeplinirii promisiunilor, al doilea municipiu ca mărime din judeţul Braşov nu are, de aproape 4 ani, un spital funcţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri