Lanţ uman format de studenţi la Medicină pentru salvarea Institutului Cantacuzino

Data publicării:
lant uman

Studenţii au protestat timp de aproape o oră în tăcere. Tinerii cer ca institutul să nu fie desfiinţat, iar producţia românească de vaccinuri să fie reluată.

„Dorim ca Institutul Cantacuzino să fie salvat. Este moştenirea noastră, el ne-a apărat de atâtea boli contagioase. Sunt sigură că tineretul îi va sensibiliza pe ceilalţi”, a spus Mădălina Lugan, studentă la Medicină.

Tinerii vor să-şi arate susţinerea faţă de cei 500 de angajaţi ai institutului, care nu şi-au mai primit salariile din luna decembrie a anului trecut.

„Doar supravieţuieşte şi încearcă să se opună celor care l-ar vrea mort. Vrem ca producţia institutului să fie reluată. E posibil. E nevoie de voinţă politică. Speranţa trebuie să fie şi trebuie să ne însoţească”, a afirmat Mircea Ioan Popa, specialist microbiologie medicală.

De trei săptămâni, cercetătorii au întrerupt lucrul şi încearcă să convingă o comisie interministerială, formată din reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Educaţiei, că trebuie să îşi desfăşoare activitatea în continuare. Negocierile sunt acum în impas. Din octombrie anul trecut, Institutul Cantacuzino a trecut de la Sănătate la Educaţie.

„Nu văd niciun oficial de la Ministerul Sănătăţii sau de la Ministerul Cercetării, acolo unde este dat, din păcate, acest institut. În schimb, din ceea ce am vorbit cu colegii noştri, parte din ei sunt hotărâţi să adune un milion de semnături ca să sensibilizeze Guvernul şi să se găsească soluţii”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Declinul Institutului Cantacuzino a început în 2010, odată cu prima sistare a producţiei de vaccinuri. În 2013, încercarea de a livra vaccin antigripal a fost şi ea sortită eşecului pentru că serul a fost contaminat. De atunci, niciun vaccin nu a mai fost produs în Institut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri