Leacuri din strămoși, vândute online

Data publicării:
plante med

În satul bihorean Poienii de Jos, găseşti aproape la fiecare casă pe cineva care prepară leacuri din plante medicinale. Oamenii au transmis secretul din generaţie în generaţie, dar s-au adaptat cerinţelor comerţului modern.

„Ca să putem vinde şi comercializa produsele respective avem un sistem autorizat, sistemul HCCPO de către Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică. În acelaşi timp avem notificări de la IBA Bucureşti ca suplimente alimentare”, explică Gheorghe Ţirban, fitoterapeut.

El nu este singurul din localitate care trăieşte de pe urma plantelor medicinale. De obicei afacerile rămân în familie aici, aşa că cei care le vor moşteni se pregătesc temeinic.

„Am învăţat să cunosc plantele, să le culeg, la ce ore se culeg, cum se usucă, tot, tot. Chiar acum o să mă înscriu cât de curând la ceva cursuri. Treptat o să tot învăţăm din aceste taine ale plantelor”, spune un alt fitoterapeut, Mihai Albuţ.

„Oamenii au început să conştientizeze importanţa unei afaceri de familie documentate şi dezvoltate la standarde europene”, afirmă Adrian Timar, directorul Departamentului Ingineria Produselor Alimentare.

În evidenţele comunei bihorene sunt înregistrate aproximativ 30 de PFA-uri ce au ca obiect de activitate comerţul cu plante medicinale. Iar de clienţi nu duc lipsă. Vin special din Oradea, Cluj-Napoca, iar unii dintre ei chiar din Ungaria pentru a cumpăra remediile naturiste. Cei care stau însă mult mai departe se mulţumesc să le comande pe internet.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri