Luptă pentru viaţă. O femeie cu transplant hepatic şi care a suferit de cancer uterin a născut un bebeluş sănătos

Data publicării:
mama luptatoare

Ana Maria Narai a fost diagnosticată, în 2005, cu ciroză. O boală care i-ar fi fosta fatală, dacă n-ar fi beneficiat de un transplant de ficat. Dar afecţiunea, atât de gravă, nu a împiedicat-o nicio clipă să-şi dorească să devină mamă.

„Mi-am dorit un copil foarte mult, suficient de mult să îmi asum niște riscuri serioase, dar nu la modul iresponsabil”, spune Ana Maria Narai.

În 2012, visul părea să fie definitiv spulberat, după ce Ana Maria a aflat că are o formă de cancer uterin. Dar nici atunci n-a abandonat lupta. Şi, minunea s-a întâmplat.

„Trăiesc niște lucruri foarte frumoase pe care efectiv nu știu cum sa le descriu, e o emoție extraordinar de frumoasă, copleșitoare, pur și simplu copleșitoare”, mărturisește proaspăta mămică.

Sebastian junior a venit pe lume pe 5 martie, la un spital privat din Timișoara. Este un bebeluş de nota 10, născut prin cezariană. „Sincer să fiu, cu toate că îl văd şi mă bucur foarte mult de el, nu îmi vine să cred că am avut şansa să fiu şi eu tătic”, spune tăticul, Sebastian Narai.

Şi pentru medici este o performanţă deosebită naşterea unui copil în aceste condiții dificile de sănătate a mamei.

În primul rând era vorba despre afectarea grefei hepatice. Puteau să apară probleme ale altor organe Puteau să apară o mulţime de alte lucruri care se asociază sarcinilor post-transplant. Experienţa noastră este foarte redusă. În ţară este redusă şi ca atare a trebuit să ne orientăm mai mult pe ce au scris alţii, pe experienţa altora bazându-ne pe protocoalele străine și pe colaborarea cu Clinica Fundeni”, a explicat Raluca Sabău, medicul curant al pacientei.

Ce a presupus această situație? „O monitorizare mult mai strictă a probelor biologice a funcţiei hepatice, o monitorizare îndeaproape a tensiunii arteriale şi eliminarea oricăror factori care pot contribui la dezvoltarea acestora la nivelul unor paciente care prezintă risc deosebit”, a explicat Bogdan Cioată, directorul medical al spitalului din Timișoara.

Şansele de a duce la bun sfârşit o sarcină de către o femeie care a suferit un transplant hepatic sunt de 10-15%.

În România sunt doar trei mămici care au adus pe lume copii, după ce au trecut prin operaţii de transplant de ficat.  

Urmăriți reportajul în materialul video de mai jos:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri