Medicamente pe cale de dispariţie

Data publicării:
MEDICAMENTE Mediafax Foto-MYCHELE DANIAU

Statisticile spun că un român ia cel puţin o pastilă la două zile. De luna viitoare, e posibil să nu le mai găsească.

Cele mai populare cinci medicamente care ar putea să dispară de pe piaţă sunt metoprololul, enalaprilul, omeprazolul, amoxicilina şi indapamida. La fel s-ar putea întâmpla şi cu binecunoscutele ibuprofen, ampicilină şi ranitidină. Fiecare dintre ele are un consum anual de cel puţin 7 milioane de comprimate şi tratează afecţiuni ale inimii, boli digestive şi infecţioase.

Atenţionarea producătorilor de medicamente nu se opreşte aici. Pentru 40 dintre cele mai populare 50 de medicamente ieftine există riscul dispariţiei de pe raft.

Nu este un şantaj. Nu este o ameninţare. Este doar un nou avertisment a ceea ce urmează să se întâmple în scurt timp. În mod evident, vorbim de milioane de pacienţi afectaţi”, spune Laurențiu Mihai, director executiv al APMRG, asociația producătorilor de medicamente generice.

Ordinul de ieftinire generală intră în vigoare după 20 aprilie, dată ce poate corespunde cu dispariţia unor medicamente şi scumpirea altora.

„Efectul ar putea fi, pe de o parte, ca pacientul să nu mai găsească un anumit tratament sau să aibă senzaţia că s-a scumpit. El nu s-a scumpit ca şi pastilă, în schimb, dispărând cele mai ieftine, de la lună la lună îl va costa mai mult reţeta”, spune Laurențiu Mihai.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că este vorba despre un şantaj.

Considerăm că este prematur să discutăm în acest moment despre dispariţia unor medicamente de pe piață”, spune Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al CNAS.

Deşi a început numărătoarea inversă, singura măsură de precauţie luată până acum este amplasarea unui buton de panică pe site-ul Autorităţii Naţionale a Medicamentului. Pacienţii îl pot folosi ca să anunţe lipsa unui tratament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri