Medicamente pentru bolnavii cronici nu se vor mai găsi în farmaciile din România

Data publicării:
medicamente 1 - GettyImages - 24 august 15

Printre cei mai afectaţi sunt bolnavii de Parkinson. Principalul medicament a fost retras din farmacii, iar înlocuirea sa este dificilă pentru că mulţi pacienţi nu suportă noul tratament.

Luminiţa Cucu are 63 ani, iar ultimii 14 ani şi i-a petrecut în umbra bolii Parkinson. Pentru a o putea ţine în frâu, femeia este acum nevoită să ia nu mai puţin de 5 medicamente înlocuitoare. Toate vin la pachet cu reacţii adverse.

A dispărut tot ce este facut de Rosay, nu numai Madoparu. Madoparu făcea cât de cât bine. Partea locomotorie mergea mai bine decât acum. În afară de tremurăturile astea, am dureri foarte mari musculare. Eu când merg simt că merg ca pe sticlă”, spune Luminiţa Cucu, bolnavă Parkinson.

Pensia mică nu-i permite însă să facă rost de medicamentele atât de necesare din străinătate. În schimb, asta este singura soluţie pentru Venera Minculeţ, bolnavă de sclerodermie.

Metrodexat se cheamă şi în toate bolile reumatice e folosit nu numai în sclerodermie. Tratamentul pentru o lună este foarte ieftin, costă 32 de lei. Apelăm la cunoştinte dacă pot să ne trimită din Bulgaria, alte ţări, foarte greu pentru că dacă nu-l luam o perioadă, boala avansează foarte repede”, spune Venera Minculeţ, bolnavă sclerodermie.

De aceea, organizaţiile pacienţilor cu afecţiuni cronice atrag atenţia că decizia Ministerului Sănătăţii de a impune preţuri la medicamente pune viaţa bolnavilor în pericol.

„Încercăm să venim către autorităţi să facem cumva stoparea acestui fenomen. La momentul actual nu am primit răspunsuri semnificative”, declară Radu Ganescu, preşedintele COPAC.

De vină pentru această situaţie gravă este noua metodologie de stabilire a preţurilor care spune că în cazul medicamentelor originale preţul trebuie să coboare, de la 1 iulie, cu 35% sub nivelul minim european. Cu alte cuvinte, vor dispărea...

Undeva in jurul a 123 de medicamnte din totalul de 900 şi ceva. Dacă în România medicamentele se eliberează la cel mai mic preţ din UE, sunt ţări unde preţul medicamentelor poate să fie de 4,5,6 sau chiar 10 ori mai mare ca în România şi atunci, eu ca producător, aloc anumite cantităţi şi le trimit în România numai că de aici ele sunt reexportate în ţări unde preţurile sunt mult mai mari”, spune Dan Zaharescu, director ARPIM.

Peste 1 milion de pacienţi cronici sunt în prezent expuşi riscului de a rămâne fără tratament în următoarele luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri