Medici: Fumatul este o boală

Data publicării:
fumat-Mediafax Foto-Octav Ganea

Multă lume crede despre fumători că nu au suficientă voinţă pentru a renunţa la ţigări. Când vor să se lase de nicotină, fumătorii îşi dau seama că sunt depăşiţi de situaţie. Dorinţa de nicotină este atât de mare, încât gândul la următoarea ţigară este tot ce contează.

„Când te duci la piaţă, prima dată socoteşti banii de ţigări. Pâinea şi restul din ce mai rămâne. Dar banii de ţigări sunt sfinţi”, a spus Dănuţ Păun, fost fumător

Specialiştii le iau însă apărarea tuturor celor care fumează şi asta deoarece fumatul este o boală ca oricare alta. „Renunţarea la fumat nu este o chestiune de voinţă, pentru că fumatul NU este un viciu!”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog.

„Fumatul este o dependenţă, este un drog. Drogul este nicotina”, a spus prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. Odată ce o persoană a încercat pentru prima oară să fumeze, genele vor dicta dacă va deveni sau nu dependentă de nicotină.

„Adică neuronii ăştia se obişnuiesc şi devin LENEŞI! Ei nu vor mai descărca dopamină pur şi simplu, cum descărcau înainte, ci vor descărca în momentul în care sunt stimulaţi de către nicotină”, a mai spus psihologul.

De ce unele persoane fumează mai puţin şi altele mai mult, dar şi ce opţiuni există în România pentru cei care vor să se lase de ţigări, aflaţi mâine de la ora 13:30, la emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri