Medicii de familie ameninţă cu proteste dacă Guvernul schimbă procedura prin care sunt plătiţi

Data publicării:
medici familie

Există un monopol al medicilor de familie, iar tinerii medici nu prea pot să pătrundă în sistem”, a declarat Corneliu Calotă, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

„Nu este un monopol. În România există un deficit mare de posturi de medicină de familie”, a afirmat, la rândul ei, Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei.

Ministerul Sănătăţii vrea să elimine regula potrivit căreia un medic primeşte finanţare de la stat doar dacă pe lista sa sunt înscrişi cel puţin 800 de pacienţi. Ceea ce ar însemna o facilitate acordată tinerilor medici. De cealaltă parte, doctorii cu experienţă acuză statul că, de fapt, vrea să favorizeze mediul privat. Mai exact, în cazul în care un medic tânăr nu îşi va putea întreţine cabinetul, acesta va putea fi mai uşor absorbit de sistemul de sănătate privat.

La prima vedere, ar fi o măsură care ar facilita accesul medicilor tineri în sistem. Dar să nu uităm că, la nivel naţional, există o nevoie de medici de familie. Dacă se elimină acest număr minim de pacienţi de pe listă şi apare o inflaţie de cabinete medicale, majoritatea nu se vor putea susţine singure”, e de părere Sergiu Chirilă, medic de familie.

Contractul-cadru aduce şi alte schimbări. S-ar putea renunţa la regula prin care medicilor li se decontează un număr de consultaţii egal cu cel al pacienţilor.

În luna ianuarie, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti a decontat celor aproape 1.000 de medici de familie şi societăţi cu servicii de medicină de familie 10 milioane de lei. 300.000 de lei dintre aceştia s-au dus către primii 20 de încasatori în funcţie de valoarea decontată. Dintre aceştia, o treime au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate de 12, 15 ani şi au înscrişi pe listele lor chiar şi 3.000 de pacienţi.

Negocierile dintre medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii sunt blocate, iar doctorii ameninţă cu proteste dacă nu se va ajunge la un consens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri