Medicii de la stat pot fi cercetați penal pentru luare de mită. Expert: Nu ar fi susceptibili ca PFA

Data publicării:
Medic cu stetoscop - Guliver GettyImages

La începutul acestui an, Guvernul a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Legea Sănătăţii, astfel încât medicii au fost excluşi din categoria funcţionarilor publici. Consecinţa a fost că unele instanţe din ţară au achitat medici trimişi în judecată pentru luare de mită, faptă pentru care nu mai puteau fi acuzaţi.

Instanţa supremă a fost sesizată de magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş, care aveau un asemenea dosar pe rol. Situaţia rămâne neclară în cazul medicilor care lucrează în clinici private sau al celor care sunt angajaţi în egală măsură în domeniul public şi în cel privat. Decizia de astăzi nu face referire şi la aceste categorii.

O să aibă aceleaşi efecte pe care le putea suporta un medic şi până acum. Nu este nicio noutate, singura noutate intervenită a fost apariţia modificării legislative, pe care preşedintele Băsescu, de altfel, o şi retrimisese înapoi semnalând că este incorectă şi inoperantă şi pe care Parlamentul s-a ambiţionat să o împingă până la nivel de lege. Altfel spus, şi înainte medicii erau funcţionari publici în accepţiunea Codului Penal şi această nouă prevedere pe care o include Legea Sănătăţii nu avea niciun fel de incidenţă asupra Codului Penal. Dacă medicii s-ar teme cu adevărat de a nu fi încadraţi la luare de mită, au o portiţă în legea la care am contribuit şi eu. Respectiv, pot fi angajaţi ca persoane fizice autorizate, colaboratoare externe ale spitalului. Părerea mea este că nu ar fi susceptibili pentru luare de mită în asemenea situaţie”, a spus Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate”, la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri