Medicii epidemiologi, puţini şi prost plătiţi

Data publicării:
epidemiologi

În România sunt doar 430 de medici epidemiologi, care trebuie să profeseze în cele 329 de spitale din ţară, dar şi în Direcţiile de Sănătate Publică. Numărul de specialişti este insuficient, aşa că există spitale care nu au medic epidemiolog şi direcţii de sănătate care îşi desfăşoară activitatea cu greu, tot din cauza lipsei acestor doctori.

Mihai Moisescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj: „La nivelul Direcției am doi epidemiologi de teren care trebuie să acopere un județul şi asta nu înseamnă numai infecții nosocomiale”.

Geza Molnar, virusolog: „Este foarte slabă salarizarea medicului epidemiolog din Direcțiile de Sănătate Publică și de foarte multe ori epidemiologul nu este apreciat în problema prevenirii şi combaterii atât a epidemiilor, în teren, cât şi problema infecţiilor nosocomiale”.

Salariul maxim la care poate ajunge un medic epidemiolog, pe parcursul carierei, e 2.900 de lei. Aproximativ jumătate din cât poate câştiga un chirurg. E de înţeles deci de ce specializarea nu e deloc atractivă pentru studenţii la Medicină

Dovadă și numărul mic de locuri pentru rezidenţii la Epidemiologie, scoase la concurs. În acest an, sunt doar 16 astfel de posturi.

Dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină Generală din Iaşi: „Foarte mult timp existau spitale în care, chiar dacă era nevoie și exista ordin al Ministerul Sănătății privind necesitatea și obligativitatea existenței acelui serviciu de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale, epidemiologii nu puteau fi angajați pentru că posturile erau blocate”.

Aşa că, în unele spitale, responsabilităţile epidemiologului au fost preluate de medicul microbiolog, deşi, teoretic, acesta din urmă nu are competenţele necesare.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri