Medicii nu cred în miracolul creșterii salariilor

Data publicării:
medici getty-1

În România sunt înregistraţi 40.000 de medici, 93.000 de asistenţi medicali şi 55.000 de infirmieri. În realitate, în spitalele de stat mai lucrează doar o treime dintre aceştia. Ceilalţi fie au ieşit din sistem, fie au plecat din ţară. Lunar, bugetul pentru salarii este de 600.000 de lei. Însă nu totul se reduce la bani.

Dacă m-aţi întreba pe mine în acest moment ce îmi doresc mai mult, un salariu mai mare sau nişte condiţii de muncă altele decât cele în care lucrez, aş pune pe primul loc condiţiile, sincer. Trăim într-un soi de provizorat”, spune Mircea Savu, medic radioterapeut.

„Este o măsură necesară ca să mai putem face ceva, dar nu este suficient şi nu a fost niciodată suficient. Să avem dotările competitive cu Vestul”, spune Doina Mihăilă, medic de familie.

Noua grilă de salarizare care este în lucru propune venituri mai mari cu până la 250%. Astfel, un asistent medical ar putea câştiga 1.670 de lei la debut, faţă de 865 de lei acum, iar un medic primar ar putea trece de 7.000 de lei. Cei mai avantajaţi ar putea fi rezidenţii şi specialiştii în anatomopatologie. În ultimii şase ani, singura majorare a fost cea din luna ianuarie 2015, de 100 de lei impozabili. De trei luni, sindicaliştii negociază fără succes pentru încă 10%.

„Prima dată când îi spui unui coleg, unui medic, unui asistent că o să ai de mâine poate dublu, poate încă 9, 10 milioane, lucru pe care nu l-ai luat este foarte delicat. Eu vreau să cred în acest anunţ şi că le va da, altfel se distruge tot sistemul. Asta e o filosofie politică a celor care le propun şi apoi nu vor să le mai dea”, spune Leonard Bărăscu, preşedintete Federaţiei Sanitas.

O parte din banii necesari creşterilor salariale ar putea veni de la economiile realizate prin utilizarea cardului de sănătate. Deşi destinaţia lor iniţială erau terapiile moderne pentru Hepatita C.

Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare în ianuarie anul viitor, iar majorările vor fi făcute treptat, timp de doi ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri