MEDICUL DE FAMILIE. Cum tratăm rinita alergică? Dacă pacienţii ignoră simptomele, pot apărea complicaţii

Data publicării:
gripa masca -3913305-Mediafax Foto-Andreea Balaurea-1

Pe langa stranut, care este cel mai cunoscut simptom al rinitei alergice, pacientii se mai pot confrunta cu mancarime la nivelul ochilor sau nasului. „Mucoasa nazala reactioneaza impotriva alergenelor. Tot ce zboara prin aer şi ajunge pe mucoasa nazala, poata sa produca niste manifestari de aparare din partea organismului”, a spus medicul ORL, Corina Mella.

Initial bolnavii se prezinta la medicul de familie sau la cel ORL crezand ca este vorba de o banala raceala. Ei sunt apoi indrumati, de cele mai multe ori, catre un alergolog, pentru a depista alergenul care a cauzat producerea rinitei.

De obicei se recomanda antihistaminicele si medicatia antileucotrienica plus sprayurile nazale antiinflamatoare pe termen lung”, a mai spus medicul. Tratamentul trebuie urmat aproximativ o luna, in functie de recomandarea medicului, iar apoi se repeta cand crizele reapar.

Asta pentru ca terenul alergic al bolnavilor nu se poate vindeca, ci doar ameliora. Daca pacientii ignora simptomele, pot aparea complicatii. „Crize de bronhospasm, crize de sufocare nocturna, sau pe periaoda zilei sufocare la efort, intoleranta la efort, rinitele alergice netratate corespunzator sau nedepistate pot sa duca spre astm bronsic”, a explicat medicul Corina Mella.

In acest caz insa, tratamentul se complica, pentru ca trebuie tratata atat rinita, cat si astmul bronsic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri