Metoda modernă de anestezie la dentist fără injecție

Data publicării:
inhalosedare

Dentistul este poate cel mai de temut medic, în special pentru copii. Nici adulţii nu sunt prea curajoşi, mai ales când vine vorba de anestezie. Sprayul sau gelul se foloseşte în cazul tratamentelor simple. De cele mai multe ori, însă, anestezia se face cu ajutorul injecţiei, relatează Digi24.

„Anesteziază atât tegumentele, cât şi ţesuturile profunde. Cele mai multe contraindicaţii le întâlnim la cardiaci, la hipertensivi, la hipotensivi, la bradicardie severă, la epileptici, la o epilepsie necontrolată, la pacienţi care prezintă sensibilitate la una dintre substanţele folosite”, spune Ovidiu Cheregi, medic dentist.

Pentru aceste cazuri, dar şi pentru pacienţii ceva mai fricoşi există o metodă modernă: inhalosedarea.

„Este un gaz incolor. Se administrează printr-o măscuţă pe cale orală. Este o metodă de sedare care îi relaxează foarte mult. Timpul trece mult mai repede, iar tratamentul este suportat mult mai bine”, adaugă Ovidiu Cheregi, medic dentist.

Inhalosedarea este contraindicată pacienţilor cu boli pumonare, otite, boli autoimune, dar şi celor care au suferit recent intervenţii oftalmologice.

Inhalosedarea se recomandă şi copiilor, dar numai dacă altfel nu pot fi convinşi să meargă la dentist. În plus, nu trebuie să fie răciţi.

„Se relaxează, se uită la desene pe tot parcursul inhalosedării. Copilul este conştient, vorbeşte cu noi, nu-şi dă seama că-i fac anestezie că-i fac extracţie”, afirmă Monica Cheregi, medic dentist.

Parinţii trebuie să ţină cont de câteva recomandări înainte să îl aducă pe cel mic la dentist.

„Este important să nu bem să nu mâncăm cu 2 ore înainte pentru că pe măsură ce atingem pragul maxim de inhalosedare există o stare de ameţeală moment în care unii dintre ei pot vomita”, spune Monica Cheregi, medic dentist.

Atenţie! Această metodă nu este recomandată tuturor pacienţilor.

„Nu este recomandată această metodă femeilor însărcinate în primul şi al treilea trimestru de sarcină. Nu este recomandază nici pacienţilor cu afecţiuni hepatice”, atenționează Ovidiu Cheregi, medic dentist.

Dacă în timpul inhalosedării pacientul este conştient, există şi situaţii în care trebuie folosită analgosedarea. Aceasta se face intravenos şi este obligatoriu asistată de un medic anestezist.

„Este recomandată în cazul intervenţiilor mai lungi sau a unor intervenţii mai laborioase care ar traumatiza un pacient consţient. În condiţiile în care se recurge la asta, pacientul are nevoie să fie însoţit pt că nu va putea nici să conducă nu va avea nici echilibru foarte bun pentru că substanţele folosite se vor elimina pe cale hepatică după 4-6 până la 8 ore”, afirmă Ovidiu Cheregi, medic dentist.

Anestezia generală este un alt tip de sedare, recomandată doar dacă pacientul are nevoie de un tratament complex: implanturi pe o arcadă sau chiar pe ambele. În această situaţie, intervenţia se face într-o clinică unde există aparatură specială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri