Microscop valoros cât o mașină. Sute de copii din Iași, puşi pe liste de așteptare pentru o operaţie pe creier

Data publicării:
copil iasi neuro

Marinela Creangă a aflat în urmă cu o lună că fetiţa ei de cinci ani are o tumoră cerebrală. A venit de la Hârlău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi pentru a-şi opera fata. Însă odată ajunsă acolo a aflat că nu există aparatura necesară pentru intervenţia chirurgicală. Astfel că, a fost nevoită să-şi transfere copilulu la Spitalul de Neurochirugie pentru adulţi.

A venit Salvarea, prin surprindere m-a luat, a venit Salvarea şi repede hai îmbracă copilul. De acolo m-a trimis aici, de aici m-a trimis acolo”, povestește Marinela Creangă.

Iar cazul nu e singular. Aproape jumătate dintre copiii care ajung în secţia de neurochirurgie pediatrică din Iaşi au nevoie de o intervenţie cu ajutorul microscopului. Mulţi sunt trimişi în alte oraşe, la Cluj-Napoca sau Bucureşti sau, mai grav, puşi pe listele de aşteptare.

„Este imposibil să te descurci cu nimic. Colaborarea cu colegii mei de la Spitalul de Neurochirurgie există, dar este insuficientă pentru rezolvarea cazurilor şi în special a cazurilor care necesită intervenţie microneurochirurgicală”, afirmă dr. Ramona Filipescu, medic specialist neurochirurgie.

„Nu se mai concepe astăzi ca o intervenţie pe creier să se desfăşoare în condiţii clasice, adică fără utilizarea microscopului operator”, spune dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iaşi.

Ar fi nevoie de 80.000 de euro pentru cumpărarea acestui microscop, sumă mult prea mare pentru bugetul spitalului. Conducerea unităţii a cerut ajutorul ministerului Sănătăţii şi Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, însă până acum a primit doar promisiuni.

Ca să dotezi un spital cu 80.000 de euro este cât valoarea unei maşini bune din parcarea noastră”, mai spune dr. Ramona Filipescu.

Anual, în secţia de neurochirurgie a spitalului de pediatrie din Iaşi ajung peste 700 de copii din toată Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri