Ministerul Sănătății: Vineri se reiau operațiile în spitale

Data publicării:
medici chiururgi operatie - GettyImages-71204760-1

ACTUALIZARE.  Victor Strâmbu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a declarat într-o videoconferință și a informat reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică cu privire la măsura blocării utilizării biocidelor HexiPharma în contextul anchetei administrative derulate de Ministerul Sănătăţii.

Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi, publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:

1.     Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

2.     Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

3.     Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

4.     Judeţul Teleorman –Spitalul Județean - desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă

5.     Bucureşti – Institutul de Pneumologie  Marius Nasta

În cazul celor cinci unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să comunice unităţilor sanitare cu paturi întreprinderea tuturor măsurilor necesare pentru desfăşurarea serviciilor medicale în condiţii de siguranţă pentru pacienţi prin asigurarea cantităţilor corespunzătoare de produse biocide, altele decât cele fabricate de firma HexiPharma.


La cinci spitale din Dolj, Galaţi, Olt, Teleorman şi Bucureşti s-au făcut joi doar intervenţii chirurgicale pentru cazuri de urgenţă.

Criza dezinfectanţilor diluaţi a blocat activitatea medicilor chirurgi din mai multe spitale din ţară. Pentru că de la Ministerul Sănătăţii a întârziat transmiterea unei recomandări oficiale de retragere a dezinfectanţilor Hexifarma, în multe unităţi sanitare nu s-au mai făcut joi decât operaţiile urgente. Toate celelalte intervenţii au fost amânate. Spitalul de Pneumologie din București Marius Nasta a anunțat că operează numai în situatii speciale, cu aprobări speciale.

Guvernul a anunţat că dezinfectanții Hexi Pharma sunt ineficienți, dar încă nu a dat instrucțiuni spitalelor ce să facă. Managerii au aflat de la televizor că substanţele vor fi retrase. Nimic oficial din partea Ministerului Sănătăţii.

Între timp, începe testarea substanțelor biocide folosite în spitalele românești de la alți producători. Corpul de control al Guvernului verifică însă şi contractele Hexi Pharma cu spitalele plus rapoartele controalelor medicale făcute până acum în spitale. Şi primeşte informaţii inclusiv de la SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri