Ministerul Sănătăţii vrea să taie cota de compensare a unor medicamente

Data publicării:
MEDICAMENTE MEDIAFAX

Unele dintre cele mai solicitate medicamente pentru boli cronice ar putea fi mai scumpe de săptămâna viitoare. 21 de substanţe vor trece de la un nivel de compensare între 50 şi 90 la sută, la unul de 20 la sută. De exemplu, pentru pastilele pe bază de ranitidină, un pacient va plăti anual în loc de 15 lei, 124 de lei. Preţul pentru cele cu piroxicam urcă de la 120 la 192 de lei, iar cu piracetam, acum gratuite, vor costa 300 de lei pe an.

Bolnavii care nu-şi permit să suporte diferenţa de preţ ar putea primi alte medicamente, în principiu asemănătoare. Dar nu neapărat la fel de eficiente.

S-ar putea să conţină aceeaşi substanţă, în aceeaşi concentraţie, dar produsul să nu aibă aceeaşi biodisponibilitate, respectiv viteza şi concentraţia asimilării de către organism să fie diferită. Este şi efectul Placebo, care este foarte important, dacă pacientul s-a obişnuit cu acel medicament şi este convins că îi face bine şi îi face bine, simpla schimbare a acelui medicament cu altul poate să ducă la eşec”, spune sincron Ruxandra Constantina, medic de familie.

Oficial, banii economisiţi vor fi folosiţi pentru terapii de ultimă generaţie. Totuși, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu par să ştie exact pe ce sumă vor conta ca urmare a scumpirii.

„Această mutare are ca scop crearea de spaţiu bugetar în vederea actualizării listei de medicamente compensate şi gratuite cu medicamente inovative”, sincron Alin Ţucmeanu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Majorările de preţ ar putea fi resimţite în farmacii începând de săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri