Ministrul Sănătăţii face apel la medicii de familie să susţină vaccinarea antigripală gratuită

Data publicării:
vaccin mediafax 1

"Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord cadru pentru doi ani pentru trei milioane de doze de vaccin, astfel încât, în funcţie de receptivitatea populaţiei şi a cadrelor medicale, ne-am asigurat că vom putea suplimenta cantităţile de vaccin şi peste cele 500 000 de doze. Facem apel la medicii de familie, dar şi la cadrele medicale din unităţile sanitare să susţină campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii pentru scăderea riscului de îmbolnăvire a populaţiei", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, citat într-un comunicat remis agenţiei Mediafax.

Pentru sezonul 2014-2015, MS a achiziţionat 500 000 de doze de vaccin antigripal, care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local, iar până în prezent au fost imunizate pesteb 96.000 de persoane.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale.

Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii, cardiovasculare sau metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi gravide.

În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă aproximativ 30 de lei.

Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.

MS reaminteşte, pe de altă parte, că medicaţia antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secţie/spital de boli infecţioase se administrează la indicaţia medicului, în cazurile grave sau în prezenţa bolii la persoane cu factor de risc cu complicaţii, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri