Ministrul Sănătăţii: Împotriva mea se duce o campanie de denigrare

Data publicării:
cadariu la km o 1

Ministrul Sănătăţii a început discuţia spunând că se vehiculează în spaţiul public afirmaţii tendenţioase la adresa sa. Şi le-a dat ca exemplu pe cele referitoare la contractele încheiate de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, al cărui manager a fost, cu Hexi Pharma.

„N-aş vrea să liniştesc lucrurile în niciun fel. Vreau să le clarific. Apropos de demitere sau demisie, e un lucru cu care sunt deja obişnuit. Legându-mă şi de faptul că în perioada în care eram manager al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca am achiziţionat - Institutul, nu eu personal - dezinfectante de la Hexi Pharma, câteva lucruri. Se fac afirmaţii extrem de tendenţioase în ceea ce mă priveşte, prezentându-se absolut eronat numărul contractelor, valoarea lor şi modul în care au fost ele făcute. Au fost strict trei contracte cadru care au însumat 11% din totalul valorii cu care în acea perioadă s-au achiziţionat dezinfectanţi în Institutul Oncologic. Iar în septembrie 2015 am trecut prin furcile caudine ale Curţii de Conturi care a verificat modalitatea în care s-a făcut contractul, iar modul este unul corect. Şi acest dezinfectant se cumpără pe procedura standard, de licitaţie deschisă, este în SEAP, şi sigur că toţi aceşti dezinfectanţi sunt verificaţi prin metodele specifice”, a spus ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Patriciu Achimaş-Cadariu a dat de înţeles că ştie care este originea presupusei campanii de denigrare la adresa sa. Persoane sau interese pe care le-ar fi deranjat.

„Patriciu Achimaş-Cadariu: Ştiu ce campanie s-a pregătit împotriva mea şi ce va continua în zilele următoare. Şi mă întreb pe cine...

Cosmin Prelipceanu: Ce va continua în zilele următoare?

Patriciu Achimaş-Cadariu: O să aflaţi. Mă întreb pe cine am putut supăra atât de rău atâta vreme cât am făcut strict două lucruri. Am respectat legea şi m-am concentrat pe programul sectorial de guvernare. Am respectat legea dublând numărul de controale, înmulţind amenzile, denunţând manageri, trimiţând Corpul de Control în locuri în care niciodată nu a fost trimis, în anumite zone sacrosante ale medicinei.

Cosmin Prelipceanu: Spuneţi-ne care sunt aceste zone.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Le ştiţi foarte bine.

Cosmin Prelipceanu: Sunteţi misterios.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Nu, nu sunt. Se ştie exact unde am trimis Corpul de Control, poate fi verificat. Pe de altă parte m-am concentrat pe programul de guvernare şi am produs câteva planuri de acţiunea pe o strategie de altfel foarte bună dar rămasă într-o zonă a teoriei, în care niciodată nu s-a pus problema unui plan de acţiune: mama şi copilul, cancerul, programul de infecţii nosocomiale. Am început pentru prima dată maparea nevoilor de sănătate ale României, de care nimeni nu s-a atins până acum şi asta în 6 luni. Poate e puţin, dar parcă e mai mult decât a fost în guvernele celelalte.

Cosmin Prelipceanu: E ca şi cum v-aţi face bilanţul. Ne spuneţi lucrurile astea pentru că vreţi să plecaţi? Sau pentru că vreţi să ne indicaţi cam cine s-ar fi supărat pe dumneavoastră?

Patriciu Achimaş-Cadariu: Pur şi simplu vă ajut să vă gândiţi în ce zone aş fi putut să supăr foarte tare.

Cosmin Prelipceanu: Şi spuneţi că o anchetă de presă ar fi legată de cineva pe care l-aţi supărat?

Patriciu Achimaş-Cadariu: Nu pot să mă gândesc că un mod tendenţios de a prezenta nişte lucruri care de altfel sunt foarte clare nu poate să fie legată de o supărare. Sau de o totală nedocumentare. Dar chiar toţi ziariştii să fie nedocumentaţi? Oare toţi să fi greşit în documentare?

Cosmin Prelipceanu: Unde este greşeala?

Patriciu Achimaş-Cadariu: În mod evident, în modul de prezentare. Tendenţios. Înmulţit numărul de contracte şi alte chestiuni care au apărut.”

Ministrul Sănătăţii a spus şi că nu este datoria unui manager de spital să verifice compoziţia chimică a substanţelor pe care le cumpără. Aceste lucruri sunt înscrise pe actele care însoţesc acei dezinfectanţi. Tot ce se poate face este o verificare a modului în care acţionează soluţiile. Patriciu Achimaş-Cadariu a recunoscut că, în cazul probelor de dezinfectanţi Hexi Pharma luate de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, un test a ieşit neconform. Nu a precizat însă dacă, în perioada în care a condus institutul, acolo a fost făcut vreun test pentru verificarea eficacităţii dizolvanţilor.

„Ca manager, şi ca orice manager, nu ai de ce să verifici acel lucru. Fiindcă suntem într-o zonă, Uniunea Europeană, unde aceste lucruri sunt reglementate de documente. Modul în care ele intră pe piaţă este reglementat din nou de nişte legi şi se merge pe o mare doză de încredere, într-adevăr, şi pe compararea unor documente. În niciun caz managerii n-ar fi trebuit să verifice, pentru că nu există această procedură. Verificarea se face în mod indirect, prin teste de sanitaţie.”

20 de minte mai târziu, ministrul a revenit asupra primelor sale afirmaţii. A susţinut că nu face acuzaţii privind o campanie la adresa sa, ci doar îşi pune întrebări.

„Cosmin Prelipceanu: Cine şi ce are cu dumneavoastră? Nume şi prenume.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Asta dumneavoastră trebuie să-mi spuneţi.

Cosmin Prelipceanu: Dar ne-aţi dat câteva indiciii că aţi fi sub tirul anumitor entităţi care nu vă vor tocmai binele, pentru că le-aţi deranjat.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Nu, eu nu am mania persecuţiei. Dar nu pot să nu mă mir de lucrurile care apar despre mine. Deci mi se pare absolut ciudat.

Cosmin Prelipceanu: Şi ce urmează? Că aţi spus că ştiţi ce urmează.

Patriciu Achimaş-Cadariu: Nu ştiu. Asta dumneavoastră o să-mi spuneţi zilele următoare.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri