"Miracolul" zâmbetului la suedezi: prevenţie şi cabinete stomatologice de stat

Data publicării:
stomatolog dentist - GettyImages - 13 oct 15-1

Ştefan Aninoiu, medic dentist în Suedia: „Am ajuns printr-o firmă de recrutare. Ei căutau specialişti în România. Mi-a oferit un post sigur şi permanent în Suedia. Am început la stat.

Este foarte greu să deschizi un cabinet privat acolo. Nu pentru că sunt piedici din partea statului, ci pentru că pacienţii au foarte mare încredere în sistemul de stat şi în al doilea rând toate clinicile de stat dintr-un judeţ sunt organizate şi sunt cuplate în acelaşi sistem. Orice jurnal care este al pacientului dintr-o localitate poate fi văzut de către toate clinicile de stat din acea regiune.

Sistemul de sănătate pentru un cetăţean suedez funcţionează în felul acesta: primele 3000 de coroane suedeze, 300 de euro respectiv, sunt plătite integral de pacient, asta însemnând consultaţie, orice urgenţă sau orice altceva, într un an calendaristic, după care până la 1500 de euro aceasta este împărţită cu statul, după care peste 1500 de euro pacientul plăteşte numai 15% din costul tratamentului.

Statul nu are o sumă anume care o dă clincii. Atâta timp cât lucrează clinica, primeşte nelimitat suma de bani.

Capitolul prevenţie este tabu în România.

În Suedia sunt chemaţi pe vârste începând cu 18 luni. Este chemat la o asistentă. Prima dată la cabinetul dentar vine la 3 ani, i se prezintă cabinetul, face cunoştinţă cu personalul, primeşte şi o jucărie, încearcă să se facă o relaţie între copil şi personal.

Chiar au un prorgam de gratuitate până ce copilul împlineşte 19 ani. Aceşti copii sunt aduşi de către părinţi. Sunt obligaţi să-i aducă. Dacă nu sunt aduşi, atunci noi avem responsabilitatea ca să îi chemăm de 2 sau de 3 ori, dacă nu sunt aduşi trebuie să anunţăm alte organe abilitate.

Un lucru care m-a şocat pozitiv este că ei au aşa numita sâmbăta dulce, în care părinţii sunt încurajaţi să îşi înveţe copiii ca numai sâmbăta, o zi pe săptămână să mănânce dulce, tocmai ca să prevină apariţia cariilor.

Paralel cu aceasta, părinţii sunt învăţaţi să ajute copiii la periajul dentar şi nu numai în primii ani de viaţă ci chiar până la 12 ani. Am spus despre copii că primesc gratuitate până la vârsta de 19 ani. Chiar ei lucrează să mărească această vârstă până la 22-23 de ani. Mai există o altă categorie de pacienţi, cei bolnavi şi care nu se pot deplasa. Există o ramură specială a stomatologiei, stomatologie de acasă. Medicii se duc pe teren şi se duc la pacienţi acasă.

Încă nu este târziu să implementăm acest sistem şi în România. M-aş bucura foarte tare dacă ar exista.

Cu mare drag m-aş întoarce, pentru că pacienţii au nevoie de lucrurile acestea şi cred că putem face lucuruile acestea şi în România dacă se vrea din partea statului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri