New York Times: Cum se răspândeşte virusul Ebola

Data publicării:
ebola OMS youtube print 1

În teorie şi în cele mai absurde circumstanţe, este posibil ca, în cazul în care o persoană vomită la metrou sau tuşeşte şi expectorează mucus pe o bară de la metrou, tu intri şi, din greşeală, pui mâna pe acea bară şi apoi în loc să te ştergi pe pantaloni, bagi mâna în gură, da, cred că e posibil să dezvolţi Ebola. Dar este de necrezut că acest lucru chiar se poate întâmpla.

Cineva care are Ebola este foarte grav bolnav şi cu siguranţă va căuta ajutor de specialitate. Este greu de crezut că se va plimba cu transportul în comun. Nu va merge la muncă.

Virusul se răspândeşte prin contactul cu fluide corporale contaminate, prin sânge, prin vomă. Aşa că nu se poate transmite aşa cum se transmite o răceală, doar prin simpla atingere a unei bare de la metrou sau din autobuz.

Câte zile supravieţuieşte virusul în afara corpului uman, în cearceafuri, pe diverse suprafeţe, în prosoape? Răspunsul?

Depinde de fiecare situaţie în parte. De regulă, virusul se dispersează în aer şi moare. Nu este ca în cazul antraxului care formează în jurul său o capsulă şi poate astfel supravieţui luni sau ani.

Ebola este un virus care este destinat să supravieţuiască în sânge sau în fluidele corporale. Nu este destinat să reziste în atmosferă, aşa că va muri. Un cearceaf care pe care sângele nu s-a uscat este mult mai periculos decât un cearceaf pe care sângele s-a uscat, pentru că asta înseamnă că virusul a murit. Nu există certitudini. Dar, în mod normal, ar trebui să fie sigur după 24 de ore, mai ales în spaţii curate cum sunt cele din spitale.

Nu eşti contagios până în momentul în care nu prezinţi simptomele bolii. Un cititor ne-a întrebat dacă virusul nu poate fi depistat la o simplă analiză a sângelui, înainte de a apărea simptomele bolii?

Cu analizele de sânge care sunt disponibile acum, răspunsul este nu. De fapt, ca să fii cât se poate de sigur, trebuie să fi avut primele simptome, de exemplu febră timp de trei zile, pentru ca virusul să poată fi depistat la o analiză relevantă a sângelui.

Multe virusuri se pot transmite înainte de a apariţia oricărui simptom. Fiecare virus este însă diferit, se manifestă diferit. În cazul Ebolei, este nevoie ca infecţia să se instaleze în corp ca să o poţi da mai departe prin sânge sau vomă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri