Nouă centre din întreaga țară pot prescrie cel mai nou tratament pentru hepatita C. Cum se întocmește dosarul

Data publicării:
spital sanatate medici bolnavi pacienti foto digi24

Pacienții vor fi monitorizați de medici de specialitate din aceste centre. 

Medicamentele vor putea fi prescrise pentru pacienţii care îndeplinesc criteriile de includere în tratament, în baza aprobării emise de către Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Comisiile consultative de specialitate ale Ministerului Sănătăţii vor elabora criteriile de includere în tratamentul fără interferon.

Dosarul pacientului va conţine în mod obligatoriu o serie de documente care se regăsesc pe site-ul www.cnas.ro, la secţiunea informaţii pentru asiguraţi – medicamente – tratament fără interferon. Tot la această secţiune, pe site-ul CNAS a fost publicat un document adresat pacienţilor cu informaţii utile privind modul de administrare a tratamentului fără interferon, precum şi alte informaţii privind investigaţiile necesare includerii în tratament.

Dosarul întocmit în vederea aprobării va fi depus la casa de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală medicul de specialitate (prescriptor/curant).

CNAS a semnat la 1 octombrie contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacientii cu stadiul de fibroză F4. În termen de maxim 10 zile lucrătoare, semnatarul contractului va comunica CNAS lista laboratoarelor care vor efectua gratuit investigaţiile necesare a fi depuse la dosarul de aprobare a tratamentului fără interferon.

CNAS va posta pe site lista acestor laboratoare.

În România, în jur de 600.000 de oameni au hepatita C. Dintre ei, 5.000 vor intra în tratament fără interferon. Este vorba despre pacienţii care au ajuns la stadiul de ciroză. Şansele de reuşită ale acestei terapii sunt de 98%, iar perioada de administrare a tratamentului este de 3 luni.

Bolnavii care nu vor fi incluşi în programul nou vor continua tratamentul de până acum, cu interferon. Însă această terapie are multe reacţii adverse, iar rata de reuşită este redusă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri