O sută de operaţii pe inimă în Bucureşti

Data publicării:
OPERATII

Pacient le-a fost un bebeluş de 9 luni, născut cu grave probleme cardiace. Anual, în România se nasc trei mii de copii bolnavi de inimă şi aproape o mie dintre ei trebuie operaţi.

Petru abia a împlinit nouă luni şi este copilul cu numărul o sută operat pe cord la Spitalul Marie Curie din Capitală. Intervenţia a fost făcută de medici români, supravegheaţi de colegii italieni care i-au instruit timp de aproape doi ani. În aceeaşi zi a fost operat şi Robert. Alţi 40 de copii sunt pe lista de aşteptare.

Nu trăia. Ni s-a spus încă de la naştere că fără această operaţie nu trăieşte”, a spus Georgeta Tudoran, mama lui Petru. „Ei nu aveau multe şanse pentru că ar fi putut să sufere de o criză a ventriculului drept, în mod special de aritmii sau de sindromul morţii subite”, a spus Andrea Ballotta, medic cardiolog. 

Toţi copiii operaţi până acum la Bucureşti au supravieţuit. De acum, echipa de chirurgi români rămâne pe cont propriu, şi vine rândul specialiştilor din Timişoara şi Iaşi să fie instruiţi de medicii italieni. „Din 2016 chiar si operaţii foarte dificile vor fi făcute la Marie Curie”, a spus Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii. 

Sunt şi cazuri care nu pot fi, totuşi, rezolvate în ţară. Un exemplu este Lisiana, recent întoarsă din Franţa, unde a suferit două operaţii într-o clinică privată. Costurile de peste 40 de mii de euro au fost suportate de fundaţii româno-franceze.

În prezent, specialişti din cele trei centre de chirurgie cardiacă infantilă din ţară, de la Cluj-Napoca, Tîrgu Mureş şi Bucureşti, pot opera doar 100 de copii pe an. Prea puţini, în condiţiile în care aproape o mie de bebeluşi se nasc anual cu probleme cardiace majore. Lor li se adaugă 12.000 de copii cu diferite afecţiuni ale inimii.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri