O zi liberă (ne)plătită pentru toţi părinţii care vor să verifice starea de sănătate a copiilor – proiect adoptat de deputaţi

Data publicării:
stetoscop

Părinții vor avea de acum înainte o zi liberă pe an pentru îngrijirea copilului, zi pe care angajatorii nu sunt obligați să o plătească. Un proiect de lege iniţiat de 26 de parlamentari în acest sens a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor. Actul prevede acordarea unei zile libere pe an părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului pentru verificarea stării de sănătate a acestuia.

Toţi angajatorii, fie publici fie privaţi, vor fi obligaţi să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului solicitată. Ea se acordă la cererea unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal al copilului.

Cererea trebuie depusă cu 15 zile înainte. Ulterior, ziua liberă trebuie justificată cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care să rezulte controlul medical realizat.

De această posibilitate vor beneficia şi familiile cu doi copii, iar în cazul celor cu trei sau mai mulţi copii se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la latitudinea angajatorului.

Pentru părinţii care au trei sau mai mulţi copii, angajatorul va acorda două zile libere fără plată, consecutiv sau separat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri