Omul cu trei inimi

Data publicării:
transplant

-Am fost un pic stresată, acum, spre sfârşit, că am văzut că durează şi...

-A durat până am scos dispozitivul.

-Mulţumim din suflet!

-A durat mai mult, dar e bine!

Primul român căruia i-a fost montată o inimă artificială, un bărbat de 45 de ani din judeţul Suceava, a primit o nouă inimă naturală. În ultimul an, viaţa bărbatului de depins de dispozitivul care i-a pompat sângele în organism.

„Înainte mă ridicăm... Ameţeam! Mi-am revenit acum! Urc scări! Ştiţi ce merg?”, spunea Radu Curcă în februarie 2015.

În ultimele cinci luni, Radu Curcă a fost internat la Institutul din Tîrgu Mureş. Medicii au decis să-l ţină sub supraveghere după ce a făcut patru accidente vascular-celebrale.

„N-aș putea spune că a fost o viață obișnuită. Nu are cum să fie obișnuită, în schimb sunt foarte, foarte mulțumită că i-a prelungit viața, efectiv l-a ținut în viață aparatul respectiv”, spune Claudia Curcă, sotia pacientului.

Acum, Radu Curcă a primit inima unui tânăr de 27 de ani, victima unui grav traumatism cranian. Organul a fost prelevat la Timişoara, împreună cu rinichii şi ficatul, care vor ajunge la alţi pacienţi. Inima a fost adusă la Tîrgu Mureş cu un elicopter SMURD.

„Prelevarea a decurs foarte bine, intervenția a început undeva pe la ora 7, cordul a fost prelevat fără probleme, un cord bun”, spune Marius Harpa, medic rezident.

Operaţia a durat peste opt ore deoarece medicii au scos, prima dată, dispozitivul mecanic din pieptul bărbatului.

„Se formează niște aderențe, este o dificultate tehnică suplimentară a opera pacienți reoperați”, spune Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Mureş.

În următoarea săptămână, pacientul va rămâne internat la Terapie Intensivă. După aceea, în funcţie de evoluţia sa, medicii vor decide când poate pleca acasă.

Inima artificială, care a costat 90.000 de euro şi care a fost decontată de Casa Naţională de Asgurări de Sănătate, nu va putea fi montată unui alt bolnav.

Puține transplanturi de inimă în România

Anul trecut, în România, doar doi pacienţi au primit inimi artificiale. Primii, de altfel, din ţara noastră. În Germania, de exemplu, se fac 800 de astfel de operaţii pe an. Departe de statisticile europene suntem şi ca număr al transplanturilor de inimă.

În România, sunt trei centre în care se face transplant de cord. Unul este cel din Mureș, celelalte două sunt în Bucureşti: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare dr. C. C. Iliescu şi Spitalul Floreasca.

Deşi primul transplant de inimă din România a fost realizat în anul 1999, până la sfârşitul anului 2013 se realizaseră numai 69 de astfel de intervenţii. 49 dintre ele la Tîrgu Mureş şi alte 20 la Bucureşti.

În anul următor, în 2014, în cele trei clinici au fost făcute doar patru tranplanturi, în timp ce pe lista de aşteptare se aflau 152 de bolnavi.

În acest moment, în care vorbim de o nouă intervenţie, la Institutul Inimii din Tîrgu Mureş sunt 26 de pacienţi a căror viaţă depinde de un transplant.

Principalele probleme cu care se confruntă medicii sunt lipsa de donatori şi fondurile puţine. O operaţie de transplant de inimă costă 125.000 de lei, conform cifrelor de la Ministerul Sănătăţii, în timp ce o inimă artificială costă între 80 şi 90.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri