Operaţie în premieră la „Marie Curie”. La nivel european a fost făcută de cel mult zece ori

Data publicării:
Operatie

Aceeastă operaţie este foarte dificilă, iar la nivel european a fost făcută de cel mult zece ori.

Pentru Ilinca, o pacientă de doi ani şi şapte luni, semnele bolii au fost vizibile după primele luni de viaţă.

Pe la trei, patru luni am văzut la baie că nu este coloana dreaptă, aşa cum ar trebui, şi atunci ne-am îngrijorat, am mers şi-am făcut radiografii. Medicul ne-a spus că se operează, asta fiind o veste bună şi că se rezolvă”, spune Hurjui Mihaela, mama pacientei.

Intervenţia chirurgicală este dificilă. Boala este rar întâlnită la nivel mondial: unul din 20.000 se poate naşte cu această afecţiune. Ilinca trebuia operată pentru că viaţa ei devenise o cursă contracronometru.

Deformarea este aşa de mare, încât există riscul apariţiei unui sindrom de insufucienţă toracică, urmat de insuficienţă respiratorie. Este posibi să apară şi o pareză sau paralizie de membre pelvine sau incontinenţă de urnină şi materii fecale”, explică Gheorghe Burnei - şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la Spitalul „Marie Curie".

La operație au participat 16 cadre medicale

Doctorul Burnei a condus o echipă formată din 16 cadre medicale: opt medici, doi anestezişti, patru asistente şi două infirmiere. Ca să poată face această operaţie în România a fost nevoie de aparatură medicală performantă din străinătate.

Operaţia presupune implantarea unui dispozitiv medical adus din Statele Unite ale Americii, pentru care părinţii au plătit 17.000 de euro, bani nedecontaţi de Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă ar fi ales o altă metodă chirurgicală, fata ar fi trebuit să fie operată din şase în şase luni.

Aproape cinci ore a durat operaţia şi a decurs fără probleme.

Aici aveţi secvenţial coloana îndreptată, şururburile de ghidaj, cele de sus şi de jos. În rest, coloana este îndreptată. Pe masa de operaţie s-a făcut testul de trezire, a mişcat şi aşteptăm rezultatul final, acela de a merge şi de a-şi relua activitatea”, a declarat Gheorghe Burnei.

Fetiţa este ţinută sub anestezie încă 24 de ore după terminarea operaţiei, urmând ca în cel mult şapte zile să poată merge pe picioarele ei. În două săptămâni, medicii au spus că Ilinca va fi deja acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri