Osteoporoza duce la mai multe internări decât diabetul sau infarctul

Data publicării:
osteoporoza

Fără ac, fără înţepături, fără sânge, fără durere. Un aparat care măsoară dentistatea osoasă este tot ceea ce îi este necesar unui medic pentru a pune diagnosticul de osteoporoză.

Statisticile arată că una din trei femei trecute de 50 de ani suferă de osteoporoză. După menopauză, nivelul hormonului numit estrogen scade, iar oasele devin fragile. Boala nu are simptome, aşa că, fără o monitorizare regulată, cele care suferă de această afecţiune află prea târziu diagnosticul.

„Oasele se subțiază și, de obicei, apare fractura. Oamenii vin de regulă în spital pentru o fractură, pentru că osteoporoza nu doare, asta e cea mai mare problemă”, spune medicul Alin Sârbu.

Aşa că numărul internărilor pacienţilor cu fracturi cauzate de această boală este mai mare decât cel al bolnavilor care suferă de afecţiuni grave ca diabetul, infarctul sau cancerul la sân. Un sfert din pacienţii care au suferit o fractură de șold mor în primul an după producerea acesteia. În plus, cei care supravieţuiesc unei asemenea leziuni se confruntă des cu pierderea mobilităţii şi a independenţei. De aceea, odată descoperită osteoporoza, trebuie început tratamentul.

Primul pas este schimbarea stilului de viaţă. Mişcarea, excerciţiile fizice şi o alimentaţie bogată în minerale sunt esenţiale.

„Când spun mişcare, mă gândesc la plimbarea din parc, la excercițiile la aparatele din parc, la vizite, treburile casnice adaptate nevoilor, dar ma gândesc și la un progtram de kinetoterapie care urmărește să lucreze articulațiile la nivel de mobilitate, dar și mușchii la nivel de tonus”, explică specialistul kinoterapeut Ana Maria Florescu.

Pe lângă vârstă, fumatul şi consumul de alcool sunt factori de risc care agravează osteoporoza.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri