Pacienți cu HIV, în pericol. La Bârlad lipsesc două medicamente din schema de tratament

Data publicării:
medicamente

Laurenţiu a aflat că este infectat cu HIV în urmă cu cinci ani. De atunci, îşi ţine boala sub control doar cu ajutorul unei scheme de tratament formată din trei medicamente. De la 1 iulie, când s-a decis ieftinirea cu 20 la sută a pastilelor, două dintre ele lipsesc.

Am o lună de când am întrerupt tratamentul, vreau să zic că deja mă simt slăbit. Cei de sus, dacă mă aud, acum atât îi rog: să nu ne ia dreptul la viaţă!”, spune Laurențiu.

Acelaşi coşmar îl trăiesc 40 de bolnavi din Bârlad, al căror tratament este întrerupt de lipsa celor două medicamente.

Importanța tratamentului o știm cu toții, e legată de obținerea unui răspuns viroimunologic favorabil, adică virusul nu este detectabil în sânge. Ca atare, pacientul nu va dezvolta infecții”, explică Liviu Prisecariu, medic primar boli infecţioase.

Odată cu ieftinirea medicamentelor, distribuitorul cu care unitatea medicală avea contract nu a mai onorat înţelegerea.

Medicamentele se duc afară pentru că se vând la preţuri mai bune”, spune Dan Cibotaru, preşedintele Asociaţiei Speranţă pentru Copii 2000 Bârlad.

Conducerea Spitalului din Bârlad dă însă asigurări că situaţia se va rezolva până la sfârşitul săptămânii.

Acum există un al treilea furnizor, care a promis că joi ne va livra comanda. Am transmis comanda fermă scrisă şi contractele. Ne aşteptăm să şi onoreze”, a declarat Gabriela Daniş, directorul medical al Spitalului Municipal Bârlad.

Asociaţia care apără drepturile bolnavilor de SIDA susţine că a făcut sesizări la Ministerul Sănătăţii, dar nu a primit deocamdată niciun răspuns.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu au oferit, de asemenea, niciun răspuns.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri