Pacienți fără medicamente vitale 

Data publicării:
medicamente 2 - GettyImages - 24 august 15-3

Să nu beneficiez, nu mi se pare normal. Mai ales că am toate şansele, m-am vindecat cred că 85%. Boala recidivează, lucrează, nu stă, nu stagnează”, spune un pacient diagnosticat cu cancer.

Bărbatul are 41 de ani şi a fost diagnosticat în 2014 cu un tip de cancer agresiv. După mai multe cure de citostatice, organismul său a ajuns la limita rezistenţei, aşa că medicii au decis să schimbe terapia. Cererea a fost aprobată de Casa de Asigurări anul trecut, dar tratamentul nu a ajuns nici acum la spital.

Şi la Iaşi sunt aceleaşi probleme cu asigurarea tratamentului oncologic.

„Noi am înaintat comenzi Unifarmului pentru că este o medicaţie care este livrată doar prin Unifarm, nu se găsesc la alt furnizor de medicamente şi nu ne-au fost onorate comenzile”, declara Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Nefiind nici alt medicament care îl înlocuiește, mă gândesc ce o să fac, mă duc în Franța?”, spune Valentina Filimon, pacientă.

Bolnavii de cancer care nu pot să-şi procure din străinătate medicamentele de care au nevoie apelează la asociaţiile umanitare.

La noi ajung unu, doi, cinci, zece pacienţi. Ce facem cu restul pacienţilor care nu au acces la internet, care poate nu au auzit de noi sau de alte asociaţii, care încearcă să le procure medicamentele?. Ce fac acei pacienţi? Mor cu zile”, spune Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”.

„Noi ştim de 14 medicamente că lipsesc, unele sporadic, altele chiar nu se găsesc deloc”, spune Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice.

Acestea ar trebui livrate de Unifarm, compania de stat acreditată de Ministerul Sănătăţii, care susţine că nu există probleme majore.

„Până în acest moment, întârzieri la livrarea către spitale nu prea au existat. Cel mult una-două zile şi foarte rare, datorate transportului sau oricăror alte condiţii”, declara Adrian Ionel, directorul Companiei Unifarm.

Periodic, pacienţii cu cancer constată că nici în spitale, nici în farmacii nu găsesc medicamente precum Metotrexat, Bretuximab sau Vincristin.

O explicaţie ar fi că, după ieftinirea forţată a medicamentelor, unele nu mai aduc profit pe piaţa românească. Aşa că aprovizionarea nu se mai face constant.

Citostatice greu de găsit:

- Metotrexat (pastile)

- Bretuximab

- Vincristin

- Alcheran

- Lomustine

Sursă: Asociaţia "Dăruieşte Viaţă"

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri