Părinţii copiilor cu boli psihice, obligaţi să plătească tratamentul. Pedopsihiatrii nu mai pot prescrie reţete

Data publicării:
copil creion desen

Medicamentele antidepresive, cele împotriva tulburărilor de comportament, schizofreniei sau autismului erau prescrise de medici psihiatri specializaţi în tratarea copiilor. Aceştia au fost însă excluşi de pe lista doctorilor care pot scrie reţete şi, în lipsa prescripţiei, părinţii trebuie să dea bani grei pe medicamente.

O fiolă costă cam 780 de lei, într-o lună are nevoie de două fiole şi asta înseamnă 1.500 de lei pe lună. Timp de ani de zile. Perioada critică este de cinci ani de zile, perioadă în care se impune să dai tratament continu pacientului”, a spus Liliana Nussbaum, medic pedopsihiatru.

Situaţia este cu atât mai disperată pentru părinţi cu cât tratamentul pentru copii cu boli psihice se dă în cazurile grave, acolo unde alte metode nu au dat rezultate. Orice întârziere în administrarea medicaţiei poate avea efecte negative pe termen lung. La presiunea medicilor şi a părinţilor, Ministerul Sănătăţii şi-a dat seama de această scăpare şi promite că rezolvă situaţia.

Este o problemă legată de o întrunire a comisiei de specialitate care înțeleg că se va întâmpla cât de curând, convocată de ministerul Sănătății, și sper ca lucrurile să se îndrepte exact așa cum ați văzut că s-au cam îndreptat pentru toate programele naționale, inclusiv cele de boli psihice”, a spus Nicoale Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Statisticile medicilor arată că în jur de unu la sută dintre copii pot suferi de schizofrenie, iar în jur de 3-4% de depresie. De asemenea, doctorii spun că tulburările autiste şi cele de comportament au crescut alarmant.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri