Patru ani de la incendiul din Giulești. Cum se vede tragedia prin ochii unui medic psihiatru

Data publicării:
gabirel diaconu

16 august 2010. Unsprezece bebeluşi sunt lăsaţi nesupravegheaţi pentru 12 minute de singura asistentă de serviciu. În jurul orei 18.30, un puternic incendiu izbucneşte în încăpere. Trei dintre copii mor pe loc. Iar opt sunt răniţi grav. Un scurtcircuit produs la priza la care era conectat aparatul de aer condiţionat a declanşat tragedia. Cum niciun adult nu era în încăpere, nimeni nu a sesizat momentul. Aşa că nou-născuţii nu au putut fi evacuaţi imediat.

În urma anchetei, asistenta medicală Florentina Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sârbu" au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. Între timp, alţi medici, de la Grigore Alexandrescu, se luptau să-i ţină în viaţă pe cei opt copii supravieţuitori. Iar lupta era atât una cu arsurile, cât şi cu neîncrederea, temerile şi acuzaţiile părinţilor şi a opiniei publice. Salvatorii au avut astfel, la rândul lor nevoie de ajutor.

„Erau doctori care au fost teribili de agresaţi în perioada aia, asistente care erau marcate că o colegă de-a lor era în închisoare, corpul profesional era blamat şi în acelaşi timp ăştia erau oamenii care lucrau pentru salvarea unor vieţi cu propriile lor sentimente, cu propria lor indignare, cu propria lor umilinţă. Ceea ce am făcut noi a fost să le dăm demnitate şi unora, şi altora”, povestește dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

În cele din urmă, totuşi, salvatorii şi-au făcut treaba şi cinci dintre copiii răniţi au scăpat cu viaţă.

Şi când ne-am văzut în cele din urmă cu mămicile, ne-am văzut în grup. Şi a există o declaraţie de intenţie. Una care a fost vizavi de nevoile lor - ce au nevoie, ce lipseşte şi ce li se pare că nu funcţionează foarte bine. Aproape unanim a fost că nu ne spun mare lucru, nu vorbesc cu noi, vrem cifre, vrem prognostice, vrem să ni se spun adevărul. Nu că nu li se spunea adevărul, a trebuit să le explicăm că nici oamenii care lucrează nu au în spate altceva decât experienţă lor clinică, una literară, care să le permită să dea şanse. să dea procente”, mai spune Gabriel Diaconu.

În iulie 2013, instanţa a hotărât că Spitalul „Panait Sârbu” şi asistenta medicală Florentina Cîrstea trebuie să plătească daune de peste 4,3 milioane de euro familiilor celor şase nou-născuţi care au murit şi părinţilor celorlalţi cinci copii răniţi. Fostul manager al Spitalului "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti, profesorul Bogdan Marinescu, a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar şeful Secţiei neonatologie, medicul Adrian Ioan Toma, a fost achitat. Şeful Serviciului tehnic Vasile Dima a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea a fost condamnat la doi doi ani de închisoare. Decizia nu este nici acum definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri