Pericol pentru sănătate. Băuturile energizante ar putea fi interzise tinerilor sub 18 ani

Data publicării:
energizant cu spatele

Tinerii sunt primii afectaţi de cantitatea mare de cofeină pe care o conţin energizantele. Medicii spun că adolescenţii nu ar trebui să consume mai mult de 3 miligrame pe zi. O singură doză de energizant conţine, însă, mai mult.

„Doza este de două-trei ori mai mare decât cantitatea admisă de cofeină și cofeina produce o stare de excitabilitate cardiacă, creșterea pulsului și creșterea tensiunii și excitabilitate psihică. Au fost cazuri unde, după un consum exagerat, s-a ajuns la deces. Băuturile energizante trebuie reduse drastic la adult, iar la copil pur și simplu interzise”, spune Prof. Dr. Nicolae Hâncu, doctor în științe medicale.

Un studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară arată că cel puţin două treimi dintre tinerii din Europa beau băuturi energizante. În România, numărul lor crește de la o zi la alta.

În urmă cu două săptămâni a fost o fetiță care s-a prezentat în urgență, consumase în decurs de două-trei ore peste 2 litri. Prezenta stare de agitație, de neliniște”, spune Dr. Elena Pantiș, medic primar psihiatrie pediatrică.

Reprezentanţii Comisiei Europene vor interzicerea băuturilor energizante, într-o primă fază, către minori. Nefiind conştienţi de riscul la care se supun, tinerii recunosc senini că le consumă des. Iar comercianţii înregistrează creşteri ale vânzărilor de la o lună la alta.

Băuturile energizante conțin apă, zahăr și cofeină, cu un adaos de taurină sau inozitol. Majoritatea tinerilor le beau fără știrea părinților. Medicii atrag atenția că, dacă observă că sunt mai nervoși, nu pot să doarmă și nu mănâncă, ar trebui să ceară ajutorul unui specialist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri