Pericolele pubertății precoce

Data publicării:
elevi -mfax-1

„Diagnsoticul pubertății precoce este apariția caracterelor sexuale la băieți sub vârstă de 9 ani și la fete sub vârsta de 8 ani”, explică dr. Catrinel Macovei, medic primar nutriționist.

Conform specialiștilor, principala cauză este consumul excesiv de proteină animală.

Proteinele animale stimulează niște factori de creștere în organism, care duc în timp la dereglări hormonale prin exces și la creștere în greutate. Pe de altă parte, preparatele din carne pot fi contaminate cu diverse substanțe antibiotice în doze mici care, de asemenea, au efect de stimulare hormonală, sau cu pesticide, care pot perturba secrețiile hormonale și dezvoltarea normală la copii”, arată dr. Catrinel Macovei

Acest lucru nu este valabil pentru copiii care consumă mai multe proteine vegetale. Adică fasole, linte, ciuperci sau nuci și semințe.

La fel de periculoasă este și obezitatea. „Asta se întâmplă cu cât copilul este mai gras și stratul de grăsime mai gros. Colesterolul are o formulă apropiată cu a hormonilor sexuali și a hormonilor de glandă suprarenală și apar tot felul de dezechilibre hormonale”, explică dr. Ana Culcer, medic primar pediatru.

Pubertatea precoce este periculoasă pentru că organele sexuale se dezvoltă mai devreme, la fel și bolile grave, cum ar fi cancerul de sân. „Practic, orice an de menstruație de pubertate adăugat în plus crește riscul de sindrom metabolic, boli vasculare și s-a constatat că și mortalitatea generală e ușor crescută în cadrul celor cu pubertate instalată mai devreme”, spune dr. Catrinel Macovei.

În ceea ce-i privește pe băieți, pubertatea precoce poate merge până la dezechilibre și infatilism genital și asta e singurul lucru care îi sperie, precizează dr. Ana Culcer.

Evitați, așadar, să le dați celor mici carne de mai mult de trei-patru ori pe săptămână si controlați mereu sursele din care aceasta provine. În plus, copiii trebuie să consume cu moderație dulciuri, băuturi carbogazoase și mâncare de tip fast-food pentru a fi sănătoși. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri