Produsele autohtone cu cele mai mari urme de pesticide

Data actualizării: Data publicării:
alimente pesticide

Două mii de loturi de fructe, legume și cereale din producția autohtonă au fost testate în anul 2015 pentru a afla dacă depășesc limita legală de pesticide. În aproape jumătate dintre fructe, de exemplu, inspectorii din ministerul agriculturii au găsit urme de chimicale. Care este procentul în cazul legumelor și al cerealelor, dar și în ce măsura sunt ele periculoase pentru sănătate, aflăm duminică de la ora 10:30, la emisiunea "Tinerețe fără bătrănețe".

 

În România, există doar două laboratoare care verifică rezidurile de pesticide din fructe, legume și cereale. În cazul celor autohtone câțiva specialiști analizează între 20 și 40 de probe pe săptămână. Anul trecut, aproape jumătate din fructe au fost depistate cu urme de pesticide, dar în limita admisă.

Aurelia Surdu, şef laborator în cardul Laboratorului Naţional Fitosanitar: „Aceste reziduuri de pesticide apar în urma nerespectării aplicării. Ori că nu respectă doza, ori perioada de pauză, acea perioadă între tratament și recoltare.”

Din rândul produselor autohtone salata, mărarul, strugurii, căpșunele, merele și secara sunt printre produsele cu cele mai mari urme de pesticide. Pentru cele de import nu există o statistică oficială, însă, potrivit unor studii efectuate la nivelul Uniunii Europene, merele, nectarinele și piersicile sunt printre vegetalele cu cele mai multe reziduuri de pesticide. Intervine inevitabil întrebarea: în ce măsura sunt periculoase pentru sănătatea noastră?

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Dioxina și furanii, pot să determine, spre exemplu, malformații congenitale dacă sunt ingerate de o doamnă însărcinată, pot să dea buza de iepure, spina bifida, sindrom down dacă mama are vârsta înaintată, nu în toate cazurile.”

Ce ne sfătuiesc specialiștii să facem pentru a consuma cât mai puține pesticide, dar și cu ce amestecuri naturale pot fi stropite vegetalele aflați duminică, de la ora 10:30, la emisiunea "Tinerețe fără bătrănețe".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri