Precedentul celor șapte. Sute de bolnavi de cancer vor să dea statul în judecată pentru dreptul la tratament

Data publicării:
medicamente

Vasile Ianovici este unul dintre cei o sută de mii de pacienţi cu cancer din România. De 10 ani urmează tratament pentru leucemie şi, cu ajutorul pastilelor, reuşeşte să ţină boala sub control.

Până la ajunge să beneficieze de un tratament corect, neplătit, este cale lungă pentru că şi eu m-am lovit de acelaşi sindrom în ceea ce privește lupta pentru medicamentele de cancer”, povestește bărbatul.

Pacienţii nu au acces la tratament deoarece lista de medicamente compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de 7 ani.

Şapte dintre ei au dat în judecată statul şi au câştigat dreptul la tratament. Victoria obţinută în instanţă a ajuns la cunoştinţa organizaţiilor de pacienţi din Europa, reunite la Bucureşti. Reprezentanţii acesteia i-au scris guvernului şi au cerut soluţii, dar nu au primit niciun răspuns.

Am sperat să vină secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, dar după ce a fost acea schimbare de Guvern, nu cred că va mai veni nimeni. Sperăm ca prim-ministrul să citească scrisoarea noastră şi să ne răspundă”, declară Francesco de Lorenzo, președintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer.

România alocă doar 20 de euro pe cap de locuitor pentru tratamentul bolnavilor de cancer. În vreme ce, în Italia cheltuielile ajung la 114 euro, iar în Germania la 180. Lipsa tratamentului este principala cauză pentru care mortalitatea este crescută la noi în ţară.

Cancerul pulmonar face ravagii printre bărbaţi, iar cele de sân şi de col uterin omoară cel puţin zece femei în fiecare zi.

Suntem confruntaţi în munca noastră de zi cu zi cu persoane tinere, cu un cancer extrem de avansat local şi neexistând un program de screening rezultatul este acesta - un cancer avansat cu şanse minime de vindecare”, afirmă prof. dr. Christian Chiricuţă, medic oncolog.

O altă problemă în România este lipsa aparatelor de radioterapie. Există doar 16 centre unde se poate face procedura, astfel că pacienţii aşteaptă şi câteva luni. Şi nu în ultimul rând, ţara noastră mai are doar 300 de oncologi şi 50 de medici specialişti în radioterapie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri