Președintele CNAS, la Digi24. Explicații pentru disfuncționalități: „Sunt mulți care nu vor cardul”

Data publicării:
VASILE CIURCHEA CNAS

Şeful CNAS crede că problemele cauzate de introducerea cardului de sănătate au apărut şi din cauză că nu toţi medicii ştiu să folosească sistemul.

Nu pot să mă gândesc decât că sunt mulți care nu vor cardul, de când a început distribuția am spus: pacienții să meargă cu cardul, furnizorii să îl folosească, doar așa putem să vedem ce probleme apar! Și noi eram interesați să vedem cum funcționează sistemul, dar pacienților li s-a spus: nu veni cu cardul, ține-l acasă! A venit momentul 1 martie, când nu au avut niciun fel de exercițiu cu cardul, au introdus cardul de nu știu câte ori, sigur că la un moment dat sistemul reacționează la atâtea erori. Imaginați-vă că au fost 9.000 de accesări ale sistemului pe secundă”, a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea, marți seară, la Digi24.

Probleme cu cardul de sănătate au fost nu doar în cabinetele medicilor, ci şi în farmacii. Reţetele pot fi ridicate în continuare şi fără noul document.

Vasile Ciurchea a explicat procedura:

Pe noi ne interesează la farmacie să știm cine și cum a ridicat rețeta. Poate fi ridicată cu cardul tău sau al aparținătorului, nu ai niciunul dintre ele, cu datele din buletin scrise pe rețetă, îți eliberează rețeta”, a spus președintele CNAS. „E un mesaj transmis de o săptămână încontinuu, problema e că nimeni nu a ținut cont de el”, a adăugat Vasile Ciurchea.

El atrage atenţia asupra faptului că scopul cardului este de a înlocui adeverinţele. Drept urmare, fiecare pacient își poate activa cardul doar în momentul în care are nevoie de un serviciu medical. În aceste condiții, pentru a se evita cozile, Vasile Ciurchea face un apel:

I-aș ruga să nu se înghesuie, serviciile medicale le primesc, nimeni nu trebuie să-și facă vreo grijă, să spună că nu au primit cardul și noi le eliberăm cardul”.

Aceste reclamații, când serviciile medicale sunt refuzate în absența cardului, se pot face trimițând un e-mail pe adresa caselor de asigurări de sănătate de care aparțin cetățenii sau telefonând la Casa de Asigurări.

Şeful CNAS spune că în maxim două luni, adică până la 1 iulie, aproape toate cardurile vor fi distribuite către aparţinători.

Urmăriți în materialul video de mai sus întreaga discuție purtată de Vasile Ciurchea cu realizatorul emisiunii „Jurnalul de Seară”, Cosmin Prelipceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri